RSS

Rätten att få vara offentlig på nätet

29 Sep

För några veckor sedan skrev Mats om yrkesrollen, det private och personliga. Hans blogginlägg kom sig av att kollegan Mikael bestämt sig för att vara 100%. Och som av en slump läser jag nu en artikel om rätten att få vara offentlig på nätet.

Det är författaren Jeff Jarvis som varit i Sverige och förläst om sin nya bok ”Public parts”, som handlar om motsatsen till diskussionen om det privata på nätet. Vi ska inte bara ha rätt till vår integritet, utan vi behöver också värna om vår rätt att vara offentliga på nätet.

Jag här är några tänkvärda citat från artikeln. Först ett om frihet.

– Om vi inte slår vakt om rätten att få vara offentliga, riskerar vi att förlora vår frihet. Som jag ser det handlar det om demokrati – möjligheten för människor att komma samman och skapa sina egna offentligheter. Vi måste tillåtas att omvärdera de sätt på vilka vi knyter kontakter med varandra. Vi vet från historien att de länder som reglerade tryckpressen utvecklades långsammare än de länder som släppte den fri. Jag är rädd för att vi just nu hindrar tekniken från att bli allt det den skulle kunna bli.

Så till frågan om var gränsen för det privata går.

Men vad är egentligen privat? Och vad är för privat? Det är uppenbart att dessa begrepp för tillfället befinner sig i något slags omförhandling, en process som ständigt puttas framåt av Facebook, Twitter och andra sociala tjänster.

Och hur Facebook behandlar våra privata data är en intressant fråga. Men så är också att vi är ett socialt djur och hur vi hanterar distansen och närheten till andra.

Men kanske måste ändå diskussionen om öppenhet och privatliv få lov att ta tid. Trots allt är vi inne i en fas som är tämligen ny. För det stora flertalet stod Facebookboomen för drygt fem år sedan för den ­första personliga kontakten med nätets offentlighet.

– Den här frågan handlar om att vi tillsammans, som samhälle, förhandlar fram vilka normer som ska gälla, säger Jeff Jarvis.

– Jag ska ge dig ett exempel: e-post. Om någon frågar dig ”Har du fått mitt mejl” hittar du på en undanflykt, eller hur? Den första lögnen är att du låtsas att du inte fått mejlet, den andra är att du ­säger ”Oj, det måste ha hamnat i mitt skräpfilter”. Vad vi egentligen behöver är att hitta en ny norm för hur vi berättar för folk att vi är upptagna. Det här är ett exempel på hur vi gemensamt förhandlar fram normer som har med teknik att göra. Naturligtvis kommer vi till slut att hitta ett sätt att lösa problemet.

Och kanske det finns fördelar med att vara öppen om många saker vi håller för oss själva idag. Eller?

Men kan vi då verkligen enas om var gränsen mellan privat och offentligt går?

– Ett samhälle handlar alltid om en förhandling mellan olika ståndpunkter. Vi kommer aldrig att hitta fram till en punkt där alla är överens. Men jag tror att det är viktigt att vi förstår att privat och offentligt inte är motsatser. De är inte i krig med ­varandra, säger Jeff Jarvis.

– När du står i ett val mellan att göra något offentligt eller att hålla det privat, så ska du samtidigt förstå att det finns massor med fördelar med att dela med dig av saker. Det är dessa fördelar som vi behöver diskutera.

Som sagt, mycket att fundera på. En del människor skulle behöva ta plats på nätet, andra kanske skulle vara mer försiktiga med vad de sprider om sig själva på nätet.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 29 september 2012 i Dator, Internet

 

Etiketter: , , , , , ,

2 svar till “Rätten att få vara offentlig på nätet

 1. Mats

  30 september 2012 at 09:50

  Slutklämmen är verkligen tänkvärd – en värld utan skuld? Är det något att längta efter?

   
  • Maths

   30 september 2012 at 10:05

   Är det realistiskt? Människan har lätt att ta på sig skuld och även ge andra skuld. Och det är som poliser i amerikanska filmer brukar säga: du har rätt att vara tyst, men allt du säger kan användas mot dig. Sånt gynnar inte öppenhet. Om man då är öppen för sina närmaste är det en sak, men när man är helt öppen på nätet, vad händer då?

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: