RSS

Fria läroböcker i Kalifornien

29 Sep

2009 skrev jag ett litet inlägg om fri pedagogik. Nu är ämnet med fri och öppen pedagogik på tapeten igen. Den här gången tack vare guvernören i Kaliforninen, Jerry Brown, som nu skrivit under ett förslag om fria digitala läroböcker.

Twin bills by Senate President Pro Tem Darrell Steinberg (D-Sacramento) will give students free digital access to 50 core textbooks for lower-division courses offered by the University of California, California State University and California Community College systems. Hard copies of the texts would cost $20.

Fria format och licenser

Det här är blivit en liten diskussion kring på Slashdot där man tar upp både licensen och formatet,men visst också ekonomin bakom.

Unlike former Gov. Schwarzenegger’s failed K-12 free textbook program, this one specifically defines what it means by ‘open source,’ rather than using the term as a feel-good phrase; books have to be under a CC-BY (or CC-BY-SA?) license, in XML format. They’re supposed to be modularized and conform to state and W3C accessibility guidelines.

Med alla paddor som verkar dyka upp på svenska skolor, så kan jag tänka mig att det här vore ett sätt att ordna läroböcker av högkvalitet till alla svenska elever. Om man gör som i Kalifornien och anger att böckerna ska vara i XML-format så talar vi om e-böcker, t ex epub-formatet, som är en öppen standard.

Använder man läroboken i sin läsplatta finns även möjligheten att boken kan innehålla länkar till platser på internet, där man kan läsa vidare eller förkovra sig mer.

Det kan t ex bli diskussioner om vilket format som ska gäller. En del företag som leverar e-böcker har egna format. Kommer man att enas om att använda ett helt fritt format, ett som är en öppen standard?

Parar vi den öppna standarden med den öppna licensen Creative Commons BY-SA, då har vi ett fritt digitalt läromedel, som också ska gå att få som tryckt bok.

Ett problem jag kan tänka mig är, att om man använder just paddor, alltså läsplattor från Apple, så finns det risk för att dessa fria läromedel stöter på patrull hos just det företaget. Apple är inte kända för att vara för sånt som är fritt och öppet. Detta trots att Mac OS X bygger på källkod som har licensen BSD, vilket väl är den mest tillåtande licensen som finns.

Kostnaden blir liten

I Kaliforninen ska tryckta exemplar av böckerna komma att kosta $20, vilket då ska täcka materialkostnader. Däremot ska innehållet gå att anpassa och ändra, alltså vara fritt. Som en kommentar på Slashdot lyder

It will be a one-time cost for writing or converting the books, and a small yearly cost of updating them, instead of a yearly high cost for buying them from Texas. It is going to save quite a lot of money, but I’m sure the Book Mafia will successfully lobby this out of existence.

En av kommentatorerna på Slashdot hävdar att baskunskaperna i trigonometri och geometri inte har ändrats på 100 år. Därför borde alla kunna använda bara den bästa boken. Men alla vill ha olika, böcker som förläggarna marknadsför som anpassade efter det curriculum som just den skolan har.

I en annan kommentar på Slashdot framförs idén att ta gamla böcker som inte längre är rättighetskyddade och anpassa materialet för att göra det till enkla läroböcker. Det skulle vara ett enkelt sätt att få fram ett grundmaterial till en digital bok. Tyvärr kanske inte alla ämnen passar får just det, eftersom de behöver vara lite mer dagsaktuella.

I förlängningen även video

Samma kommentator skriver också om att dessa dinosaurier till läseböcker skulle kunna ersättas med video på t ex YouTube, vilket också är en tanke i tiden. Det är naturligtvis viktigt att elever får träna sig i att läsa, men vissa saker kan gå fram lättare i en video.

Om man då tänker samma lika för videomaterial som för e-böcker, kan vi få två typer av material som kompletterar varandra och som båda är fria. Även inom video och ljud finns det fria och öppna standarder. Lägg till att eleverna sedan själva behöver få mecka med sina egna händer, så har vi väl täckt in det mesta inom utbildningen.

Den här texten som exempel

För att göra dig som läser det här medveten om vad det här kan betyda rent praktiskt, vill jag ta den här texten som exempel.

Det format jag använder är HTML, som är en öppen standard på internet. Alla webbsidor du läser är gjort med den eftersom det är det som våra webbläsare förstår att tolka. Motsatsen till öppna format är t ex de format som Microsoft Office använder. Word och Excel använder inte öpppan format.

Lägg sedan märke till att jag uttryckligen har gett den här texten en licens som gör den fri att använda. Licensen är Creative Commons och då det fria BY-SA. Det innebär att du själv kan sprida och förändra texten som du vill. Du kan till och med använda den kommersiellt. Enda haken är att du måste uppge mig som upphovsman, då tillsammans med dig själv om du väljer att bearbeta texten.

Vad som behövs är alltså inte bara att man uppger namnet på upphovspersonen, utan att man även kräver att alla så kallade derivat får samma fria licens. Den här licenstypen finns t ex på Wikipedia.

På samma sätt är det alltså tänkt med de fri läroböckerna i Kalifornien. Och jag hoppas vi får en liknande lagstiftning i Sverige.

Creative Commons-licens
Fria läroböcker i Kalifornien av Maths Göthe är licensierad under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported licens.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 29 september 2012 i Dator, IKT, Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: