RSS

Få tillbaka startknappen i Windows 8

24 Sep

Jag skrev för snart ett år sedan om den där Startknappen som har funnits i Windows sedan 1995. Med Windows 8, som kommer vilken vecka som helst, och det nya gränssnittet som ett tag kallades Metro försvinner den. Många gamla vana Windowsanvändare kommer nog att få en chock.

Varför knappen ryker

Det finns en förklaring till varför Microsoft dödar Windows startknapp. Det verkar som om användarna har tagit till sig metoden att lägga sina favoritprogram i taskbar. Folk har alltså lärt sig att på ett enkelt sätt skapa genvägar. Å andra sidan handlar det bara om att dra ett program dit.

”We’d seen the trend in Windows 7,” said Chaitanya Sareen, principal program manager at Microsoft, referring to the telemetry gathered by the Microsoft Customer Experience Improvement Program. ”When we evolved the taskbar we saw awesome adoption of pinning [applications] on the taskbar. We are seeing people pin like crazy. And so we saw the Start menu usage dramatically dropping, and that gave us an option. We’re saying ‘look, Start menu usage is dropping, what can we do about it? What can we do with the Start menu to revive it, to give it some new identity, give it some new power?'” (Pc Pro)

Det här gör att man har sina mest använda appar lätt tillgängliga. Jag har själv gjort så på jobbet, där jag har en fem sex program som genvägar. På det sättet blir det lite som Programstartaren i Ubuntus Unity. Man har alltså skaffat sig en docka.

Det här innebär väl ändå inte att de flesta skulle vilja vara utan Startknappen? Det finns väl ändå tillfällen när den är användbar? Jag gör det i alla fall emellanåt på jobbet. Och har jag inte startknappen, får väl Microsoft ge mig ett alternativ som är vettigt.

Men det lär finnas en funktion som påminner om Dash i Ubuntu. Man trycker ner Windowstangenten och skriver in namnet på det man vill öppna. Det låter enkelt, om man vet vad det heter det man vill öppna.

Man har tydligen också sett att folk har börjat använda tangetbordsgenvägar. Det är väl en god nyhet, eftersom man då slipper en hel del musarm. Man kan också göra vissa sker snabbare.

Få knappen tillbaka

Men för alla chockade Windowsanvändare finns det en lösning på problemet. Den heter Classic Shell. Jag läser om det här på TechWorld.

Classic Shell is a collection of features that were available in older versions of Windows but were later removed. It has a customizable Start menu and Start button for Windows 7 and Windows 8, it adds a toolbar for Windows Explorer and supports a variety of smaller features.

Classic Shell är ett program som man laddar ner från sourceforge.net. Det innehåller förutom en startknappen och en del andra inställningar som man kan tänkas sakna. Det finns också en DLL-fil som innehåller en svensk översättning av programmet.

Installationen är den vanliga i Windows. Alltså inga problem där. För att få en uppfattning, kan du titta på videon här nedanför.

Uppdatering 121008
Redan innan Windows 8 är släppt, har man skapat flera program som ger användaren Startknappen tillbaka. Förutom Classicshell hittar man på IT-world även två andra ersättare.

Uppdatering 130212
Pc för Alla har en lista på hela 9 program som fixar startmenyn i Windows 8.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 september 2012 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: