RSS

Vad är en avancerad användare?

29 Aug

Hur är man när man är en avancerad datoranvändare? Eller är avancerad när det gäller användandet av något program på datorn? Det är inte helt lätta frågor att besvara. Påvel har funderingar kring avancerade användare som det kan vara värt att just fundera kring.

För Påvel blev frågan aktuell när det var någon som tyckte att det var mer avancerat att använda skyddade format och program än att använda öppna standarder och program med fri och öppen källkod. Men det handlar väl inte om typen av format eller program?

Att något är enkelt att komma igång med är inte det samma som att det inte går att göra avancerade saker i programmet. LibreOffice är enkelt att komma igång med, men man kan göra nog så avancerade saker i det, när man väl har kommit över de första stegen.

För att vara avancerad behöver man ha jobbat i programmet ett tag så att man lärt sig lite hur det fungerar och även plockat upp en del finesser som ligger lite djupare ner i programmet. I LibreOffice är det enkelt att börja skriva rapporter eller brev. Man tillämpar stilmallar för att formatera och strukturera. Men när man tar steg över till att skapa egna stilmallar, då har man nått en ny nivå, en ny level, och blivit mer avancerad i sin användning.

Det kan också handla, precis som Påvel påpekar, att man vet vilket program man ska använda till vad. Att kunna se ett programs begränsningar. Använda LibreOffice för att göra trycksaker är inte lämpligt. Då är det mer praktiskt att använda Scribus. Likaså är det inte lämpligt att redigera bilder i det LibreOffice Teckning (Draw), utan använda att man istället använder ett bildbehandlingsprogram som GIMP. Så även om man kan vara en avancerad användare i ett program, behöver man inte vara det i ett annat. Men ju fler program man kan hantera på ett djupare sätt, desto mer avancerad är man rent allmänt.

Ju skickligare man blir, desto mer avancerad blir man. Och det kräver sina timmar av övning och tillämpning. 10.000 timmer lär behövas för att bli en mästare. De flesta av oss lägger inte ner den tiden. Därför blir de flesta inte så avancerade, men man kanske klarar det man behöver kunna på att tillräckligt bra sätt.

Men, som sagt, det handlar inte om frågan vilket formatet eller programmets licens som något har, utan hur väl man kan hantera de program man använder.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 29 augusti 2012 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: