RSS

Barn försvann

25 Aug

Jag läser i DN och på SVT att en treårig flicka och en tvåårig pojke försvann från ett dagis i Tyresö. Lyckligtvis hittades barnen oskadda i en busskur.

Som de ”kompetenta” barn de är, så hade de svarat att de var vuxna på väg till dagis. (OBS! Ironi)

-Vi har även pratat med personalen om att de måste se över tillsynen. Men utöver det gör vi ingenting i nuläget, säger stationsbefälet Marika Karlsson.

Förskolechefen blir upprörd när hon, fem timmar senare, informeras om det inträffade.

-Det är ju fruktansvärt! Sådant här får inte hända. Självklart kommer jag att undersöka vad som hänt, hur det kunde hända och vad som gått fel, säger hon till TT.

Jovisst, polisen har pratat med personalen om att ha tillsyn och chefen ska utreda hur det gick till. Kanske utmynnar det i någon form av handlingsplan. Men för några år sedan visade det sig att det inte är någon garanti det heller.

En bättre lösning är kanske att de vuxna upplöser sin syjunta mitt på gården eller invid ytterdörren eller var man nu väljer att ställa sig och prata vuxna emellan, och istället ägnar sig åt barnen. Att de vuxna sprider ut sig och samspelar med barnen och har uppsikt över vad som händer på de olika delarna av gården.

Vinsterna skulle inte bara bli en ökat säkerhet, det finns också pedagogiska vinster med det.

Nu vet även jag att olyckor händer fort och utan förvarning. Det finns saker man liksom inte är beredd på. Men det gäller att ha fantasi och på ett rimligt sätt försöka minska de risker som finns. Helt olycksfritt lär det inte bli, men vuxnas engagemang kan definitivt öka.

Som tur är så gick det bra den här gången. Och de flesta gånger går det bra. Men det krävs ändå mentalt och känslomässigt närvarande vuxna inom barnomsorgen.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 augusti 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: