RSS

Datorsal i skolan för noll dollar

14 Aug

Det är alltid kul att läsa om hur man i skolor och kommuner använder sig av någon form av Linuxsystem. Nu skickar min dotter en länk. Den handlar om läraren Robert Litt som jobbar på en skola med mycket små ekonomisk marginaler. Med en budget på 0 dollar fixade han en datasal till skolan.

Historien handlar om hur han fick 18 stycken donerade datorer. Men de var inte till så stor hjälp. De var långsamma och fulla med virus. Det var ju trots allt gamla Windowsdatorer. De skulle behövas en ominstallation av Windows och det fanns det inte pengar till.

Istället fick han kontakt med den lokala Linuxanvändargruppen (LUG), som mer än hjärna hjälpte honom att installera Linux på datorerna. Operativsystemet är Ubuntu. Och plötsligt blev datorerna både snabba och virusfria.

Med ytterligare några donerade datorer lyckades Robert få ihop 70 stycken. Alla kör Linux och eleverna använder sig av program som är fri och öppen källkod, t ex OpenOffice. I den senaste versionen av Ubuntu får man istället LibreOffice.

Jag har tidigare skrivit om Växthuset, en svenska skola, som också kör Linux. Även Huddiksvall kör Linux. I båda fallen har man sparat pengar och man har även fått ett system som inte drar till sig virus. Samtidigt som man får program som täcker de områden man behöver kunna till vardags.

In a digital world, teachers are responsibile for making students “better digital citizens.” (Robert Litt)

Och varför inte använda program med fri och öppen källkod för att lära eleverna det.

Det här inte utan att jag själv blir sugen på att göra något motsvarande på min arbetsplats. Men tyvärr har vi ett avtal med ett stort företag och de lär inte tillåta att vi gör ett eget nätverk med donerade datorer som kör Ubuntu. Men jag skulle vilja.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 augusti 2012 i Dator

 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: