RSS

Bli en Greta

06 Aug

Gruppsykologi är intressant och när man jobbar i en grupp blir alltid ett aktuellt ämne. I en grupp kan man ta på sig olika roller, men också få sig en roll tilldelad. Jag tror att den mest kända är Syndabocken, men det finns flera.

Idag har jag lärt mig en ny roll man kan få. Det var en vän till min fru som sa att man talat om den på en introduktionskurs för outbildade barnskötare. Den kallas för att bli en Greta.

Man får sig den tilldelad av andra och det brukar handla om personer som har lite extra god kontakt med barn och föräldrar. Det här är något som av vissa inte ses med blida ögon (avund och missundsamhet?) och då blir personen utpekad som en Greta.

Det framhölls att man borde se upp för det här, för det kunde vara obehagligt och göra att man kanske inte riktigt fick vara med i gänget. Man ska alltså inte skaffa sig en allt för god kontakt med barn och föräldrar, inte sticka ut.

Grupptryck kan vara hemskt! Och missriktat. Men de flesta skulle nog ordna in sig i ledet, även om de personligen skulle tycka illa om vad gruppen gör. Människan vill höra till, inte känna sig utanför. Man blir offer för ett grupptänkande.

Pratar vi då om en grundantagandegrupp, en grupp som kämpar för att få sina mest grundläggande behov tillgodosedda, då kan nog trycket bli hårt.

Sedan kan man ju undra hur dessa personer tänker som utser någon till en Greta. Vad tror de att jobbet inom barnomsorgen går ut på? Hur tror de att ett professionellt arbete ska bedrivas? Och för vem utför vi det arbete vi gör? Det troliga är väl att de nog förstår vad som förväntas, men de klarar av någon anledning själva inte av leva upp till det. Börjar några bete sig så, visar de sin egen svaghet.

Människan är inte så rationell som hon ibland tror. Känslorna brukar vinna över förnuftet.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 augusti 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: