RSS

Hacker spårade bankkunder via Facebook

24 Jul

Bedragare placerade via Facebook en trojan på datorer hos anställda och kunder hos Sparbanken Öresund. Det här kan man läsa om hos Aftonbladet idag. Källan är dock Sydsvenskan. Men det är inte det enda tillfället i år som trojaner används för att ta sig in på banken.

Den här gången hade det skett genom att följa bankens sida på Facebook, kartlägga kunderna och lura dem så att de har installerat en trojan. Med hjälp av den har de sedan kunnat komma in på personernas konton och ta deras pengar. Pengarna har sedan spritts till olika ”målvakter”. Flera av dessa är gripna och dömda. Nu har man även lyckats ringa in den man anses vara huvudmannen.

Sådana här riktade attacker är tydligen något nytt i Sverige, men är vanligt på andra håll i världen. Man använder alltså inte spam, utan söker upp sina offer.

Men det har varit mycket om banker och trojaner i år. För bara några dagar sedan kunde vi läsa om att kunder på Swedbank och SEB varit utsatta. Här har man försökt ta sig in genom virus som drabbat webbläsarna Internet Explorer och Firefox. Läs mer om det hos SvD och Pc för Alla.

Zeus rånar rika

Nu finns det även en ny variant av trojanen ”Zeus” eller ”Spy Eye” där man tagit ett steg till, samtidigt som man blivit mer fokuserade.

De tidigare versionerna användes för att stjäla inloggningsuppgifter, men nu har det avslöjats att trojanerna klarar av att automatiskt föra över pengarna till hackarligans konton. (SvD)

Det här är naturligtvis en utveckling av tidigare trojaner. Men det som skiljer ut den här är målgruppen för attackerna. Det finns nämligen en sådan.

– I det här fallet har man identifierat välbärgade människor och skickat riktade mejl och uppgett sig vara deras bank. När folk har klickat på en länk i mejlet har de fått trojanen i sin dator, säger Fredrik Möller. (Expressen)

Sammanlagt kan bedragarna ha tagit så mycket som 550 miljoner kronor från 168 personer. Det blir ett genomsnitt på drygt 3 miljoner per bedragen person. Med tanke på att man kan köpa trojanen för mellan 300 och 4.000 dollar, är det väl en lyckad affär — för bedragarna.

Andra stjäl från vem som helst

Men vi orika människor ska nog inte sluta att vara vaksamma, för det finns andra trojaner som fungerar på liknande sätt som gärna tar sig in på bankkontot hos vem som helst. Det visar bedrägeriet mot Sparbanken Öresund.

Ett uppdaterat viruskydd är ett reflexsmässigt säkerhetsråd, liksom att vara försiktig med vilka länkar man klickar på när man besöker Facebook eller får e-post. Men man kan även ta till en mer drastisk metod: byta operativsystem.

Läs om det på SvD, DN och Expressen. Jag har också tidigare i år skrivit om hur bankkunder luras av trojaner och min slutsats blir alltid att folk bör byta operativsystem, eftersom det alltid är Windowsanvändare som drabbas. Och nu alltså även rika Windowsanvändare och några från Öresund.

Ta inte in trojanerna på banken!

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 24 juli 2012 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , , , , , , ,

2 svar till “Hacker spårade bankkunder via Facebook

 1. enkla pengar

  26 juli 2012 at 16:13

  Måste betyda att personalen på banken sufrar på facebook…. då förstår jag varför kön alltid är väldigt lång när man kommer till ett kontor.

   
  • Maths

   26 juli 2012 at 20:02

   Om banken själv har en sida på Facebook är det väl något som uppmuntras av ledningen. Eller? Nu vet jag inte vilken policy Öresund har, men några har säkert till uppgift att skriva på Facebook.

   Sedan är det väl en annan sak att man även på banken kan vara kort om folk, så att kassa personalen kanske måste kolla Facebook mellan varje kund. 😉

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: