RSS

Nytt jättedagis i Aspudden

21 Jul

I min lokaltidning som kom idag, läser jag om planerna för ett nytt dagis i Aspudden. Ett jättedagis i trevåningar på 480 kvadratmeter, med plats för upptill 8 avdelningar och ungefär 100 barn.

Planerna hittar man på Stockholms stads hemsida. Planbeskrivningen hittar man här och en inbjudan till samråd här.

Planen innehåller mängder med tekniska detaljer. Man kan få en uppfattning om hur stort ett sånt här projekt faktiskt är. Det enda som egentligen berör verksamheten i sig, är följande formulering.

Förskolan har i grunden en enkel form med två hemvistelser/avdelningar i bottenplan och tre vardera på de två övriga våningsplanen. Centralt på varje våningsplan finns större gemensamma torgutrymmen. (s 8)

Det man kan se är att trenden med hemvisten och torg fortsätter inom Stockholm. För något år sedan byggdes det nytt i bit från där jag bor, även där med den typen av lösning. Föräldrar sökte sig därifrån och personalen gick på knäna. Ändå fortsätter det här ”pedagogiska” experimentet.

Här finns också en lång rad tekniska konsekvensbeskrivningar. Det som rör barnen är dessa två stycken.

Förskolans verksamhet inhyses i tillfälliga bodar i Aspuddsparken sedan förskolebyggnaden revs pga otjänlig inomhusmiljö. För barnen innebär nya, tillgängliga och moderna lokaler en klar förbättring. Antalet barn kommer mer än fördubblas då förskolan utökas från tre till åtta avdelningar. Tomtytan för förskolan kommer delvis förändras och omdisponeras. Andelen friyta per barn blir ungefär 23 m2/barn och förskolegården kommer att genomgå en stor förändring för att anpassas till den ökade mängden barn.

Att förskolan utökas till åtta avdelningar kan medföra att fler barn får längre pendlingsavstånd till förskolan. Enligt Promenadstadens intentioner ska dock Aspudden med omnejd förtätas och i takt med det behövs fler förskoleplatser även på lång sikt. Att då planera för en stor förskola mycket nära en tunnelbanestation och cykelvägar är positivt. (s 15)

Jag undrar bara: var finns konsekvenserna av att trycka in så många barn på ett ställe? Var finns konsekvenserna för barn och personal av experimentet med hemvisten och torg? Är det för små frågor för att få plats i den här planen?

Det här med hemvisten och torg verkar vara populärt bland beslutsfattare just nu. Men så lyssnar man på den inriktning som är mest ljudlig med sina idéer just nu och har ett nätverk för att påverka. Det finns säkert pengar att spara på den här konstruktionen också. Men hur påverkar det barn och personal? Finns det någon utvärdering — det är ju populärt med sådana nu för tiden — av hur det fungerar, hur barn och personal mår?

Jag här inte emot hemvisten och torg i sig, men det krävas att utformningen görs på ett vettigt sätt. Det får inte bli så att småbarnen har ett helt våningsplan att fritt springa runt på, utan att någon vuxen kan ta ansvar för vad som händer eller se och bekräfta dem.

Lägg också märke till att man räknar med 23 m2/barn på gården. Hur många kvadratmeter får varje barn inomhus? Är inte det ett intressant mått? Hur är det tänkt att barnen ska få plats inomhus? Jag jobbar på ett ställe som det är tänkt ska ha 83 barn. Alltså bara 17 barn färre än det här stället. Och när jag ser situationen på gården (nu har jag vant mig lite) så känns den oöverskådlig. Det blir ett myller av barn, där inte minst de minsta barnen kommer bort.

Jag har full förståelse för att den här typen av jätteanläggningar dyker upp: det är brist på ytor att bygga på i Stockholm. Därför är det extra viktigt att planerarna tänker till både en och två gånger på frågorna hur barnen ska få plats och vad man kan göra att lokaler och gårdar känns mindre och mer överblickbara.

Som potentiell arbetskraft hade jag också velat se hur avdelningarna är konstruerade. Går det att bedriva en vettig verksamhet i dem? Är de funktionella? Hur ser förhållandet mellan avdelningar och torg ut? I planen framhäver man bara det yttre, ansiktet utåt.

Dessutom kan jag bara önska staden lycka till när det gäller att reducera biltrafiken. Vi har inga parkeringar utanför oss och där är det fullt av bilar vid lämningar och hämtningar. Behöver föräldrarna bilen så inte lämnar de barnen först för att sedan åka tillbaka hem och hämta bilen. Nej, då gör man otillåtna saker istället.

Även om det hela i princip är klart, så ska man ändå ha ett samverkansmöte den 14 augusti kl 18-20 i Aspuddens skola. Jag tror inte att det mötet kommer att få någon större betydelse, utan tåget har börjat gå. Men vi får väl se vad som händer.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 21 juli 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: