RSS

Ubuntu får integrerade webbappar

20 Jul

I Canonical unveils WebApps for Ubuntu läser jag om det senaste inom utvecklingen på Ubuntu. Vad det handlar om är att knyta det man gör på internet till den egna datorn. Gränsen mellan vad som är var ska bli mer sömlös.

Det handlar den här gången inte om någon förändring i själva gränssnittet, utan en ny funktion. Inte heller är det någon utökning av det som kallas MeMenu, som är en social funktion, skulle man kunna säga.

Närmare nätet

Istället är det tänkt att det som kallas Webapps, alltså webbplatser och webbtjänster, ska integreras mer med själva operativsystemet, alltså Ubuntu. Det här är tänkt att tilltala de som ständigt har 10-tals flikar öppna i sin webbläsare. Det ska bli lättare att hålla koll på det man bevakar.

Vi ska alltså på ett enkelt sätt kunna komma åt det som vi gör i webbläsaren. Så när man öppnar en Webbapp är det alltså webbläsaren man öppnar. För tillfället är det bara Firefox och Chrome som stöds.

I och med att integreringen med Ubuntu, ska man också kunna använda en del av de funktioner som ges där på de webbappar man använder. Lyssnar man till exempel på musik via Last.fm, ska man kunna reglera volym och byta spår på samma sätt som man gör när man spelar musik som ligger på den egna datorn.

See the bar of innovation? Ubuntu has just raised it again with the unveiling of new ‘web apps’ feature to debut in Ubuntu 12.10.

The feature allows webapps, sites and services to integrate directly into the Ubuntu desktop to take advantage of Ubuntu technology such as the app menu, the HUD, the Messaging Menu, Sound Menu, Quicklists, etc (Canonical)

Läs om det här på Canonicals blogg (Introducing Ubuntu Web Apps: setting the web free of the browser) och hos Jono Bacon.

Du kan också läsa Ubuntu Web Apps Aim To Bridge Browser/Desktop Divide och Ubuntu 12.10 to Feature Innovative Web App Integration. Se också videon här nedan.

Webbappar som stöds

För att få en uppfattning om vilka webbappar som stöds just nu, kan du läsa List of Websites That Support Unity’s New Web Apps Feature. Ett urval av kända tjänster är de här.

  • Nyhetsplatser som BBC, CNN, Google och Yahoo.
  • Mailtjänster som GMail, Yahoo och Windows Live Mail.
  • Sociala nätverk som Facebook, Google+ och Twitter, samt WordPress.
  • Kontorsappar som Google Docs, som också samspelar bra med HUD.
  • Musiktjänser som Grooveshark och Last.fm.

Men eftersom det här kommer att vara fri och öppen källkod, kommer det snart att dyka upp flera Webbappar. Det blir fritt för alla som vill kunna integrera just sin app att utveckla en.

Installera

Det här är alltså något som är på gång nu. Man räknar med att ha det klart till nästa Ubuntu, version 12.10 som kommer i oktober 2012. Antagligen kommer det att bli valfritt att använda det, men möjligheten finns där.

För att installera den här funktionen i Ubuntu 12.04, måste man lägga till ett PPA-förråd. Enklast, eftersom det antagligen är nördar som vill pröva nu, är det från terminalen.


sudo add-apt-repository ppa:webapps/preview
sudo apt-get update && sudo apt-get install unity-webapps-preview

[How To] Install Ubuntu’s New Web Apps Feature in 12.04.

Man kan ännu räkna med att programmet är buggigt och ofärdigt, så att installera det nu gör man på egen risk. Och väntar man till oktober så får man en stabilare version direkt. Därför är det nog ännu mest nördarna och entusiasterna som sak försöka sig på det här.

Svårare med säkerheten

Jag kan tyvärr se en hel del säkerhetsrisker. Det hela börjar likna Microsofts meckande med ActiveX. Under många år var det en säker väg in om man vill kapa en Windowsdator. Är Ubuntu på väg åt samma håll, kan jag undrar?

För det här kopplar ihop Ubuntu med nätet och gör systemet stort och svårt att överblicka. Det ökar också möjligheten att lägga skadlig kod någonstans för att ta sig in i folks datorer.

Annars är det väl en tilltalande funktion som säkert gör livet enklare för många. Att totalintegrera datorn med nätet dök ju upp i slutet av 90-talet, vad jag vill minnas, även om tiden inte var riktigt mogen då. Men vi får se hur det blir den här gången.

Creative Commons-licens
Ubuntu får integrerade webbappar av Maths Göthe är licensierad under en Creative Commons Erkännande-DelaLika 3.0 Unported licens

Uppdatering 120721
Idag hittar man en artikel om det är hos TechWorld.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 20 juli 2012 i Dator

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: