RSS

Hörselskador på dagis

15 Jun

Det här är absolut ingen nyhet. Jag skrev om det redan 2008 i ”Hög ljudnivå på dagis”. Då uppmärksammades problemet av Aftonbladet. Jag kunde då också visa på ett pressmeddelande från Arbetsmiljöverket. Förra året var det på tapeten igen. Då skrev jag ”Mindre barngrupper ger lägre ljudnivå, med i stort sett samma budskap. Nu är det dags igen.

En studie av Fredrik Sjödin, doktorand vid Umeå universitet och högskolan i Gävle, visar att en tredjedel av 101 förskollärare i Umeå lider av tinnitus.

– Det som är anmärkningsvärt är att cirka 35 procent har en nedsättning vid 25 db eller mer på 6000 hz och det är oroväckande, säger Fredrik Sjödin.

Studien visade att det är ljudtopparna, som barnskrik eller ett fallande föremål, som är skadliga för hörseln och inte den genomsnittliga ljudnivån på förskolan. (Västerbottens-Kuriren)

Ett TT-meddelande om det här hittar man på DN, SvD och Lärarnas Tidning.

Artikeln ”Buller i förskolan stressar personal och barn men det går att förbättra ljudmiljön” från Arbetsmiljö.se från 2011 berör också det här. Här lyfter man också fram stressen. Många går omkring med oroväckande höga nivåer av stresshormon. Det är nog inte bara ljudnivån som stressar. Också en fråga som kan behöva lyftas.

Nu återstår bara att politikerna börjar dra konsekvenser av det här. Och man skulle kunna förvänta sig att facket tar tag i problemet i årets avtalsrörelse [1, 2, 3]. Men det troliga är väl att vi får leva med ljudnivån om vi inte själva tar tag i det.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 15 juni 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: