RSS

Avtalsrörelsen 2012 — del 5

14 Jun

Nu har det tagits ett steg närmare en strejk! Lärarfacken säger nej till arbetsgivarens bud. Buden som under dagen har getts ansågs för litet och för tunt. Positionerna är nu låsta, troligen för en lång tid fram över. I alla fall över sommaren. Jag tror det blir strejk i höst.

Se DN, SVT, Lärarförbundet 1 och Lärarförbundet 2 och Lärarnas Tidning.

Det finns en inre logik i den här avtalsrörelsen. Skulle facken ge upp vore det att tappa ansiktet. Man har ju spänt musklerna ordentligt under en lång tid nu. Medlemmarna riskerar att göra revolt om man inte levererar. Så trots att utgången inte skulle bli så lysande, kan det bli strejk för medlemmarnas skull. Man har gapat under så många år att det inte håller längre.

Men det luriga är, vi får inte veta vad budet inneburit. Bara att det är tunt. Det här skulle kunna öppna för en reträtt, där facket bara delvis förlorar. ”Vi gjorde vad vi kunde”, skulle det kunna heta. Eller att man anser att man fått ”löften” om framtida höjningar.

Och ser man det från kommunernas sida, så kan man som min chef så idag, titta på förutsättningarna runt om i landet. Stockholm kanske skulle klar ett rejält lönelyft. Men hur är det med små och fattiga kommuner?

Samtidigt behövs det lärare och förskollärare. Var får man dem ifrån? Är inte arbetsvillkor och lön de rätt, kommer det bli en ännu större brist inom dessa yrken. Men det är en fråga för politikerna. De måste gör någonting, inte blunda och hoppas att det löser sig.

Själv är jag inte så imponerad, utan undrar fortfarande: hur är det med arbetsvillkoren? Det är ett alldeles för ensidigt fokus på pengar och tom status.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 14 juni 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: