RSS

Ta inte in trähästen på banken

07 Jun

När grekerna hade belägrat staden Troja i många år, byggde de en ihålig trähäst. Den ställde de framför porten till Troja. Trots varningar drogs ändå hästen in i staden. På natten tog sig de greker som gömt sig i hästen ut och kunde öppna portarna inifrån. Sedan kunde de erövra staden.

På samma sätt gäller det idag att se upp så man inte får in några ”trähästar”, eller trojaner som de kallas, när man är ute och surfar. Dessa trojaner kan nämligen användas för att råna dig när du loggar in på din internetbank.

Svenska Bankföreningen ger följande råd för att skydda sig.

  • Använda ett uppdaterat virusskydd, antispionprogram och brandvägg.
  • Regelbundet uppdatera datorns operativsystem och webbläsare.
  • Undvika att ladda ner bilder, filmer, spel, program, etc från okända webbplatser eftersom det ökar risken för angrepp.

Problemet är bara att trojaner kan ha smugit sig in även på webbplatser vi tror att vi kan lita på. Dels kan sidan vara hackad, men det kan också ske genom en annons som blivit smittad.

Och ett virusskydd är bara till nytta mot ohyra som man redan har upptäckt. Vilket i och för sig är bra, men inte tillräckligt. Det är de ännu inte upptäckta som orsakar problem.

Att uppdatera sin webbläsare är ett gott råd. För den är idag, om man har en brandvägg på datorn, den huvudsakliga vägen in i systemet. Därför bör man täppa till sårbarheterna i den så fort det kommer en uppdatering. Här är Chrome och Firefox bra, för de har rullande uppdatering. Så det är enkelt att ha den senaste versionen.

Någon lösning på trojanangreppen är i dag inte lätt att se. I grund och botten handlar det om hur kunden själv har valt att skydda sin dator. Regelbundna uppdateringar av operativsystem och webbläsare är en del av detta.

– Den här typen av problem är tyvärr något som vi kommer att få leva med och bedragarna blir hela tiden allt mer sofistikerade och deras program bättre och bättre. Det är baksidan med att vi har ett öppet och tillgängligt internet. (DN)

Vill man nu inte leva i osäkerheten om man har fått in en trojan i sin dator eller inte, så finns det idag en ganska enkel lösning: man använder inte operativsystemet Windows för att surfa, fram för allt inte när man ska in på sin internet bank. För det är Windowsanvändare som har problem.

Tyvärr är det än så länge så att går du till datorbutiken och köper dig en ny dator, finns Windows installerat på den. Du utsätts alltså för en risk bara du handlar en dator.

Istället bör man köra någon form av Linuxsystem eller kanske Mac, även om Macen också har fått sin ohyra. Så idagsläget är man som säkrast på internet med en Linuxdator.

Ni som har besökt min blogg tidigare, vet också vilket Linuxsystem jag nu kommer att rekommendera: Ubuntu. Där kommer inga ihåliga trähästar för att attackera Windows in.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 juni 2012 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: