RSS

Avtalsrörelsen 2012 — del 4

07 Jun

De flesta andra fackförbund har nu slutit avtal med sina respektive arbetsgivare. Men inte lärarfacken. Kanske går det så långt som till en strejk i år.

Lärarfacken har haft en hög svansföring den här avtalsrörelsen. Man har sagt att lärare ska ha 10.000 kronor mer i månaden. Det är bara det att det följer inte den standard som Medlingsinstitutet och industrin har satt.

— Vi kan se att det har vuxit fram en medlandets kultur i den här avtalsrörelsen som innebär att om det går till medling blir det 2,6 procent, säger Lärarförbundets förhandlingschef Mathias Åström. (Lärarnas Tidning)

2012 blir det strejk

Så nu har det börjat talas om strejk. Lärarförbundet verkar var redo.

En strejk kan rimligtvis inte inledas före skolans höststart. Hur mycket pengar den kostar beror på hur länge den pågår, hur många som tas ut och hur stor ersättning de strejkande får. Strejkersättningens storlek är inte fastställd i förväg utan avgörs av förbundsstyrelsen inför en konflikt.

— Utgångspunkten är att den som går i strejk inte ska lida någon stor ekonomisk skada, säger Sören Holm. (Lärarnas Tidning)

Men det finns invändningar.

Erfarenheten från tidigare strejker visar att de sällan resulterar i rejäla löneökningar. Till exempel var den mest påtagliga effekten av Kommunals strejk 2003 att minimilönerna höjdes, vilket de flesta strejkande inte hade någon direkt vinning av.

Trots detta kan det finnas taktiska skäl för en facklig organisation att gå ut i konflikt.

— Även om man inte tror att man har så enormt mycket att vinna på det kan en strejk vara viktig för framtiden; man visar medlemmarna att man faktiskt gör något, att man slår tillbaka. (Lärarnas Nyheter)

Risken är alltså att vi kommer att strejka i någon vecka, det sluts ett avtal och båda parter anser sig ha ”segrat”. Men egentligen har det bara varit ett spel för gallerierna, inte minst från facken, som egentligen inte har uppnått någonting.

Vinnaren blir politikerna, som inte ser sin roll i det som händer. De kämpar för lägre skatter, inte bra kvalitet inom verksamheten som bedrivs. Lönen ska sättas genom förhandlingar med administrationen, inte med politikerna som är de ytterst ansvariga.

Välfärdssektorn är inte en marknad

Likaså måste man ta hänsyn till att en strejk inom offentlig sektor har helt andra förutsättningar. Kommunen är inte en vanlig arbetsgivare. Man försöker få det att verka som en riktig marknad, vilket det inte är.

Strejker i den offentliga sektorn är dock ett trubbigt vapen. I exportindustrin slår en strejk direkt mot arbetsgivarna, som kan förlora hundratals miljoner kronor varje strejkdag. I den offentliga sektorn är det inte arbetsgivarna utan tredje man — det vill säga allmänheten — som drabbas av strejken.

— Det enda sättet att vinna en konflikt i offentlig sektor är att få allmänhetens stöd och politikerna att tappa ansiktet.

En lärarstrejk måste alltså vara så omfattande att den får maximal genomslagskraft i opinionen, samtidigt som strejkvapnet inte kan brukas på ett sådant sätt att allmänheten träffas för hårt.

— Det är en svår balansgång. Sympatin minskar snabbt för en strejk där man själv drabbas. (Lärarnas Nyheter)

Det offentliga handlar om våra gemensamma satsningar via skattsedeln. Det handlar om vad vi som medborgare vill ha. Då gäller det att välja politiker som faktiskt kan se de problem som finns och jobba för att få en god kvalitet på den välfärdstjänst vi alla vill ha. För alla. Överallt.

Sedan undrar jag: var tog arbetsvillkoren vägen? Det pratas om det, men slutsatsen blir ändå alltid: högre lön.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 juni 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: