RSS

Är det slut med fria nyheter på nätet?

01 Jun

Sedan internet tog fart i mitten på 90-talet, har frihet varit ett nyckelord. Även nyheterna följd den trenden. Alla tidningar valde att lägga ut det mesta av sina nyheter på nätet. Men håller trenden på att vända? Kommer vi allt mer att få vänja oss vid att det kostar?

För en vecka sedan läste jag om att den amerikanska affärsmannen Warren Buffett uttalat sig om att det inte var hållbart med fria nyheter på nätet.

“This is an unsustainable model and certain of our papers are already making progress in moving to something that makes more sense,” Buffett wrote in a letter to editors and publishers of Berkshire’s daily newspapers.

Han har naturligtvis både ekonomiska och politiska tankar kring det. Och han driver ju inte välgörenhet, utan ekonomisk verksamhet. Dessutom måste även hans journalister ha mat och husrum.

Nu skriver Computer Sweden om hur även svenska tidningar vill låsa in sitt innehåll. Flera tidningar har redan prövat olika modeller.

Gamla misstag kan inte göras ogjorda. När de svenska mediehusen för ungefär 15 år sedan tog de första stegen ut på internet, gjorde man valet att det skulle vara tillgängligt för alla. Det skulle vara gratis. Sedan dess har ingen kunnat vända skutan för att kunna ta betalt för innehåll på nätet fullt ut.

– Det är förstås lätt att vara efterklok, men det började trevande när medierna tog steget in på nätet, säger Annika Bergström, docent och forskare inom journalistik på Göteborgs universitet.

Ingen verkar heller ha hittat en modell som fungerar brett, det pågår experimenterande på flera håll. Göteborgsposten har till exempel lanserat sin betaltjänst GP Plus och delar av CS material på nätet kan enbart läsas av prenumeranter. 2012 verkar dock vara året då det händer: Det är dags för de stora svenska mediehusen att ta betalt för journalistiskt innehåll på webben.

– Hela marknaden börjar bli mogen nu. Tidigare har det varit vissa brister i systemen, både när det gäller betalning, men också kring vad man får för pengarna. Ska man betala med kreditkort eller faktura? En prenumeration eller styckvis för artiklar? Det där har varit förvirrande, säger Annika Bergström.

Uppenbarligen ligger tankarna i tiden, så något kan vara på gång. Hur stor inverkan det kan få, är väl svårt att säga. För det lär få bli en balans mellan att dra läsare över huvud taget och att ge prenumeranter det där extra de får betala för.

Sedan är det nog så att de stora papperstidningarna inte längre har ensamrätt på nyheter. Det finns nu mera även andra kanaler att få reda på vad som händer. Kanaler som kanske är snabbare än vad traditionella tidningar är. Men jag ifrågasätter inte att de döda trädens format fortfarande har det kanske största inflytandet, trots Twitter och alla bloggar.

Men jag tänker att det inte handlar om frihet. För det jag får är bara möjligheten att gratis läsa alla dessa nyheter som strömmar in genom de nyhetsflöden jag bevakar. För det finns en copyright på alla de flesta texter jag läser. Men en del använder sig dock av copyleft, till exempel någon form av Creative Commons licens.

Dessutom får jag, som nu, en chans att själv kommentera det som händer och på ett enkelt sätt länka till den ursprungliga texten. Med en inlåst text hade det inte varit så lätt.

Hur som helst kan vi vara beredda på förändringar. Vi lär också på fundera på vad som ger något värde för de pengar vi lär få betala för nyheterna.

Annonser
 
3 kommentarer

Publicerat av på 01 juni 2012 i Dator, Internet

 

Etiketter: , , , , , ,

3 svar till “Är det slut med fria nyheter på nätet?

 1. trångsund

  01 juni 2012 at 21:51

  Absolut lättast är det att vara så efterklok att man glömmer dem som inte finns längre på grund av att de inte begick detta “misstag”.

   
  • Maths

   02 juni 2012 at 08:10

   Det är helt klart en sida av saken.

    
 2. Daniel

  27 juni 2012 at 12:22

  Dom stora drakarna är snart borta. Svenska folket har tröttnat på att bli förda bakom ljuset och uppfostrade i rätt åsikter. Vi vill bilda oss en egen åsikt utefter hur världen ser ut. Därför växer alternativa nyhets sajter likt fria tider oxh avpixlat nåt enormt.

   

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: