RSS

Kan Spiderman vara en docka?

18 Maj

Små barn har ett ganska stereotypt tänkande. Med tanke på deras begränsade erfarenhet och kunskap, är det kanske förståeligt. Så vad uppfattar barn som en docka? Eller mer precist: vad är en docka för en pojke?

Frågan dök upp när en flicka på 4 år på morgonen kom med en liten liten bebisdocka. Är det det en docka? Det skulle väl de flesta tänka. Även barn.

Men hur är det med en actionfigur? Eller en Spidermanfigur? Är det dockor? Jag frågade några 4 åriga pojkar som stod bredvid mig.

— Finns det Spidermandockor? frågade jag.
— Nej, svarade pojkarna.
— Varför inte det? undrade jag.
— Det är ju Spiderman! blev svaret.

Även som vuxen kan man lätt komma att tänka på dockor som bebisdockor. Det är alltså ett slags dockor som fram för allt flickor brukar leka med. Ordet ‘docka’ blir alltså könskodat som en flickleksak.

Egentligen innefattar begreppet docka en betydligt större variation av människoliknande figurer. Så en Spidermanfigur skulle kunna kallas för en Spidermandocka. Det är då en fråga om det finns någon skillnad mellan en actionfigur och en actiondocka? ‘Actionfigur’ är ett sentida låneord.

Här kan jag tycka att definitionen av ‘docka’ som finns på Wikipedia är lite för snäv. Och frågan är om det finns djurdockor också?

Men det intressanta är att pojkarna här så tydligt tar avstånd från att en Spidermanfigur skulle vara en docka. Frågan är om de tänker sig dockor bara som ”bebisar”? Och Spiderman står helt klart för något annat. Han bara är. Med största självklarhet.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 18 maj 2012 i Jobbet, könsroller

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: