RSS

Vet vi vad ikonerna symboliserar?

13 Maj

Jag har tidigare skrivit om fönsterhanterare och startknappar. Det är saker som gör att vi kan hantera vår dator på ett enklare och intuitivare sätt än före 1995. Nu läser jag på Slashdot en diskussion om något annat som möter oss på datorn: ikoner. Hur pass relevanta är de symbolerna idag?

Visst behöver vi ikoner för sådant för att visa oss var vi ska klicka för att till exempel kopiera, klippa ut, klistra in. Beskrivande texter tar för mycket plats och att använda enbart tangentbordsgenvägar är att gå tillbaka till tiden före 1995. Idag vill vi ha bilder att klicka eller peka på.

Diskussionen på Slashdot kommer sig av en artikel av Scott Hanselman som undrar över om några gamlingars ikoner fortfarande är relevanta.

Tanken bakom ikonerna är att de ska representera något som användare förknippar med den aktivitet som ska utföras om man klickar på ikonen. Den ska med andra ord vara fullt begriplig. Men tiderna förändras och det gör våra associationer också.

Den kanske mest uppenbara kvarlevan från förr i tiden är symbolen för att spara. Som standard brukar det vara en diskett. Men vem, utom gamlingarna, minns idag vad en diskett är? Man kan då fråga sig: ger symbolen rätt associationer? Kanske inte, skulle jag säga, men även ungdomarna lär sig att det är en ikon för att spara det man håller på med.

Dessutom har man på en del håll redan bytt ut disketten mot bilden av en hårddisk med en grön pil som pekar mot den för att symbolisera att man ska spara. Det här gäller många program i min Ubuntu. Så kanske är det här ett problem på Microsoft, där Scott Hanselman jobbar.

Och visst läser vi fortfarande böcker, även om många vid behov använder papperslappar som tillfälliga bokmärken. Vi använder också kalendrar, trots att många även använder sin mobil till att skriva upp möten och uppgifter. Så flera av de ikoner Hanselman nämner är fortfarande aktuella.

Men tanken att den värld av tecken och symboler, som vi idag ser som så självklara, förändras är intressant. Det ger ett historisk perspektiv på nutiden. Och går vi ett steg längre så så har det delvis som ett komplement även dykt upp gester och rytmer för att utföra saker på datorer och mobiler. Kommer dessa också att bytas ut med tiden?

Så ser man till världen utanför Hanselmans Microsoft så har ikonernas världen och den värld ikonerna verkar i, redan börjat förändras. Men det innebär inte att alla ikoner är otidsenliga på en gång. De byts ut lite successivt för att vi ska få rätt associationer.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 maj 2012 i Dator

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: