RSS

Hur är det med pojkars testosteron och aggressivitet?

11 Maj

Schablonbilden av pojken är att han är en testosteronstin och aggressiv ung hanne. Pojkar är pojkar och man anser att de är benägna att bråka och ta risker. Det anses helt enkelt som något medfött, något inneboende i den unge mannen. Men är det så?

Nu läser jag en studie där man undersökt testosteronnivåerna hos 5 månader gamla pojkar. Tidigare har man bara utgått från ungdomar och vuxna män. Och resultatet är förbluffande: testosteronnivåerna verkar bero på miljön, kanske till och med mammans beteende.

Studien var inte utformad för att ta reda på vilka miljöfaktorer det handlar om, utan för att se om nivåerna av testosteron berodde på genetiska faktorer eller på miljön. Och det vägde alltså över för miljön.

Results indicated that differences in levels of testosterone were due mainly to environmental factors. “The study was not designed to specifically identify these environmental factors which could include a variety of environmental conditions, such as maternal diet, maternal smoking, breastfeeding and parent-child interactions.” (Université de Montréal)

Sedan är det en annan fråga vilken betydelse testosteronet har. Man vet att det bland annat är inblandat i muskeltillväxt. Det kan till exempel förklara varför pojkar i tonåren kan öka sin muskelmassa utan att knappt anstränga sig. Men även hos flickor är hormonet inblandat när de bygger muskler.

Populärt tänker man också att det hör ihop med aggressivitet och risktagande. Beteenden som en del unga män uppvisar. Men hur är det med den saken?

En annan studie jag läste om för några år sedan visar att testosteron inte ökar aggressiviteten.

Instead, the findings suggest that the hormone increases the sensitivity for status. For animal species with relatively simple social systems, an increased awareness for status may express itself in aggressiveness. ”In the socially complex human environment, pro-social behavior secures status, and not aggression,” surmises study co-author Michael Naef from Royal Holloway London. ”The interplay between testosterone and the socially differentiated environment of humans, and not testosterone itself, probably causes fair or aggressive behavior.” (Science Daily)

Hur vi ser på det här får betydelse för hur vi väljer att jobba men genus inom barnomsorgen. För det är inte bara flickorna som ska bli ”utsatta” för genuspedagogiken. Vi måste också förhålla oss till pojkarna och hur vi fostrar in dem i en stereotyp mansroll.

För tänk om det är så, att det är miljön som skapar även det ”manliga” stereotypa beteendet? Inte några genetiska faktorer.

Annonser
 
5 kommentarer

Publicerat av på 11 maj 2012 i Jobbet, könsroller

 

Etiketter: , , , , ,

5 svar till “Hur är det med pojkars testosteron och aggressivitet?

 1. Morrica

  12 maj 2012 at 12:56

  Ja, tänk om det visar sig att det faktiskt är så. Hur förändrar det vår världsbild, tro?

   
  • Maths

   12 maj 2012 at 21:08

   Det tål att fundera på! Men vi ska komma ihåg att både här studierna ännu står lite ensamma, det behövs mer forskning, som det brukar heta.

   Men om man tänker att den traditionella synen är att inte bara de yttre könsattributen är av genetisk och biologisk art, utan att även beteenden är det, så lär vi få bryta ut en del stereotypt tänkande kring hur människor är. Och då blir det plötsligt väldigt svårt att på ett enkelt sätt sortera folk.

    
   • Morrica

    12 maj 2012 at 21:10

    *ler milt* det vore kanske inte så dumt?

     
    • Maths

     12 maj 2012 at 21:28

     Nej, det vore det nog inte. Men min erfarenhet är att folk tänker ganska enkelt. Risken är att en dumhet ersätts av en annan.

      
     • Morrica

      12 maj 2012 at 22:26

      Omväxling vidgar vyerna

       

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: