RSS

Fem procent Ubuntu nästa år

08 Maj

Kan det bli så, att kommer att finnas Ubuntu på 5% av alla datorer som säljs under nästa år? Det hävdar i alla fall Chris Kenyon från Canonical, företaget bakom Ubuntu.

Kenyon pratade igår på Ubuntu 12.10 Developer Summit, som är utvecklarkonferens för Ubuntu med sikte på den version som kommer i höst. Några av hans punkter var de här.

  • Canonical will be opening their first Beijing office this year (their Taipei office right now handles most of their Asian operations since 2008).
  • Next year they expect to more than double these numbers to 18 million units world-wide, or what Chris says would be 5% of PCs shipping world-wide would be with Ubuntu Linux.
  • At more than 200 Dell stores in China, there is Ubuntu branding present and Dell China employees knowledgeable about Ubuntu Linux. (Phoronix.com)

De här siffrorna känns väl lite häftiga, men om man tänker att Dell säljer mängder med datorer i Kina blir det mer rimligt.

Sedan säger de här siffrorna bara något om försäljningen, inte om hur många som faktiskt använder Ubuntu. I Kina lär det vara många som köper de billiga datorerna och sedan ändå kör in en piratkopia av Windows på den. Men många gör också som jag: köper en dator med Windows på eller tar en lite äldre och uttjänt dator och installerar sedan Ubuntu — eller något annat Linuxsystem — på den. Så det faktiska antalet användare förblir okänt.

Det är också bra om det kommer datorer med något Linuxsystem direkt i butikerna. Dels finns det då ett alternativ, en valmöjlighet. Som det är nu är det nästan ett monopol i datorbutikerna. Dels är positivt eftersom man med det nya uppstartsprogrammet för PC-datorer kan låsa konkurrenter ute från den hårdvara man har. Det här skulle ensidigt gynna Microsoft som skulle kunna helt låsa in alla köpare av PC-datorer och stänga ute oss Linuxanvändare.

Vad jag hoppas är att det nu framgår att Linux och Ubuntu inte är några helt perifera företeelser som bara de värsta nördarna använder sig av.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 08 maj 2012 i Dator

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: