RSS

Gester och rytmer för att styra datorn och mobilen

01 Maj

I datornas barndom kunde man bara styra den med hjälp av ett tangentbord. Du fikc lov att lära dig kommandon med vidhängande tillval för att kunna utföra något. Det här var inte så intuitivt, även om allt vara uppbyggt på ett så logiskt sätt som möjligt. Men så kom grafiken och skapade nya förutsättningar.

I och med grafiken fick vi det skrivbord som datorer idag har. Här hittar man ikoner och textmenyer, sådant som vi med hjälp av vår syn kan lära oss hantera. Plötsligt blev datorn mer intuitiv och begriplig. För ikonerna och texten gav ledtrådar till vad man kunde göra. Vi har också olika varianter av startknappar. Du behövde inte lära dig mängder av kommandon utantill för att använda datorn.

Och vi har en mus eller styrplatta för att för flytta den pekare som används för att markera när vi befinner oss någonstans på skärmen där vi kan klicka för att utföra något.

Men i och med ankomsten av pekskärmarna så har vi nu även datorer och smarta telefoner som vi kan styra med gester. Med pekaren eller ett finger kan vi nu öppna menyer eller klicka på saker. I och med den här tekniken kan vi nu hantera datorer och mobiler utan en mus. Skärmen har tagit dess plats, på gott och på ont.

Vi har nu på ett sätt hamnat tillbaka till datorernas barndom. Vi har nämligen ingen ledtråd till vilka gester som finns och vad de gör. Vi behöver nu lära oss de där gesterna. Man får lära sig genom att pröva eller genom vänner som redan lärt sig. Det känns som att behöva lära sig kommandon och sedan förhoppningsvis komma ihåg dem när man vill använda dem.

Visst det är grafisk, visst det finns ikoner, men att lära sig en mobiltelefon idag är inte helt lätt. När vi köpte en ny mobil till min fru förra året var det pekskärm på den. I den kunde man plötsligt dra ner en osynlig rullgardinsmeny när vi av misstag drog med fingret från övre delen av skärmen ned mot mitten. Det fanns ingenting som antydde att det fanns något där.

Och ibland krävs det mer än ett finger. Att zooma in eller ut på bilder kräver den tekniken. Men hur får man reda på det på skärmen?

Nu kanske vi också kommer att få en möjlighet att använda rytmisk knackande istället för till exempel tangentbordsgenvägar. (Läs studien här) Tänk dig att med hjälp av morsealfabetet utföra det du ska på datorn eller mobilen. Du har alltså långa och korta knackningar för att utföra saker. Känns det intuitivt? Inte för mig.

Men det är kanske bara jag. Eller? För jag kan se hur små barn idag sitter med någon vuxens iPhone och drar med fingrarna över skärmen. De lär sig genom att pröva men också genom att se hur vuxna och ungdomar hanterar mobilen. Barnen växer väl in i det här tänket kring hur dagens apparater och appar fungerar, för någonstans finns det gemensamma drag trots alla olikheter i gränssnitt.

Barnen har förebilder och lever i ett datoriserat samhälle. Så såg inte samhället ut när jag växte upp. Vi som är födda före 1980 har en helt annan inlärningströskel. Våra hjärnor har lärt sig andra mönster. Barnen idag får den nya tekniken när de fortfarande är väldigt mottagliga.

Så det är väl bara att kavla upp ärmarna och lära sig dessa gester och knackningar, tänker jag. Det är ju det här som utvecklarna jobbar med idag. De söker lösningar på problem som finns för nya medium som smarta mobiler och paddor, vilket sedan förs över även till datorer av olika slag och då påverkar det grafiska gränssnittet och utseendet på fönsterhanterare.

Får man spelet på den nya apparaten med pekskärm, kan man alltid knacka tre långa, tre korta och tre långa för att sedan dra med långfingret tvärs över skärmen.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 01 maj 2012 i Dator

 

Etiketter: , , , ,

2 svar till “Gester och rytmer för att styra datorn och mobilen

 1. savsjoforskolor

  10 maj 2012 at 22:47

  Intressanta tankar… Får mig att tänka på en ny sorts semiotik med de nya gränssnitten. Vad är det som skapar betydelse i en gest eller i ett tecken? Hur skapas denna betydelse? Barn är fantastiska på att lära sig språk och (uppenbarligen) även dem som kommunicerar med ”datorer”
  .

   
  • Maths

   11 maj 2012 at 06:03

   Du har nog rätt. Vi är på väg in i ett nytt semiotisk paradigm, skulle man kunna säga. Vi vuxna kämpar med att skapa det, barnen bara snappar upp det.

   För det här nya är ju inte helt ologiskt. I alla fall är det något som är konstruerat av en mänsklig hjärna och då borde andra mänskliga hjärnor kunna förstå det. Det är bara ett nytt system att fungera i.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: