RSS

Man får det man betalar för

28 Apr

Inom det man idag vill kalla förskola talas det bara om lärande och pedagogik. Omsorgen är helt marginaliserad och omodern. Något annat man inte talar så mycket om är städning. Men om vi inte fick städat skulle vi snart få stänga igen, för att våra lokaler skulle anses okänliga att vistas i. Ändå ska det snålas även där, läser jag om i DN idag.

Men i Stockholm har man nu fått problem med städningen. Det klagas över både det ena och det andra. Även hos oss är städningen undermålig. Vi har samma leverantör av städtjänster som många andra i kommunen och får hålla oss till de avtal som slutits centralt. Och det är en del i problemet: vi får den städning vi betalar för.

”Anbuden värderas endast utifrån lägsta sammanvägda pris”, står det i stadsdelens upphandlingsrapport.

Kommunen har räknat ut att 180 kronor i timmen ska räcka. Det är bara det att städarnas löner då hamnar under miniminivån i kollektivavtalet och deras arbetsvillkor blir orimliga. Men det här behöver inte kommunen acceptera, även om det är ekonomiskt fördelaktigt.

Enligt Gunilla Hulting, som är chef för upphandlingsenheten på socialdepartementet, är det ett missförstånd att det lägsta priset måste vinna.

– Tvärtom har myndigheten möjlighet att förkasta ett anbud som är onormalt lågt. En upphandlare kan utnyttja lagens möjligheter, de kan ställa krav på rimliga löner och anställningsvillkor, säger hon.

Men jag undrar om Stockholm skulle ta ett anbud som låg högre men gav de anställda bättre villkor. Några incitament att se till arbetsvillkor finns inte. Det intresse man har är att hålla nera kostnader till varje pris, för att kunna sänka skatterna. Då blir det ändå lägst som vinner.

Eller ska vi förskollärare och barnskötare städa? Var det inte så man löste problemet i Västervik?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 28 april 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: