RSS

Så säker backup som det kan bli

23 Apr

Att göra backup på våra filer är väl något som många tänker på men som sällan blir av. Det gäller till exempel mig själv. En före detta arbetskamrat förlorade hela materialet till sin uppsats när datorn kraschade. Jag läser hos PC för Alla om Johans bergsäkra backup. Något för oss andra att ta efter.

Johan har skyddat sina filer mot allt från datorkrasch och eget slarv, till inbrott och brand. Och vem vill inte göra det?

Han har en stationär skrivbordsdator och är intresserad av fotografering. Att inte göra någon form av backup eller göra det manuellt när man kom ihåg, var inte så säkert. Det krävdes extra utrustning: en NAS-enhet.

En nas innebar inte bara mindre jobb än att ”raida” datorn, utan även nya möjligheter. I en bra nas har du inbyggd medieserver, möjlighet att spegla dess hårddisk för extra säker lagring, och många har möjligheten att göra filerna tillgängliga även utanför hemmet via internet.

– Jag installerade dubbla diskar på en terabyte vardera i min nas, så att de speglade varandra automatiskt. Om en skulle krascha så har jag med andra ord kvar ­allting ändå, berättar Johan Bengtsson.

Dessutom rensade Johan Bengtsson ut alla filer från datorn och använde sin nas som filserver kopplad till en permanent nätverksvolym i datorn. På så sätt var det aldrig någon tvekan om var den senaste versionen av varje fil fanns – alltid på hans nas. (PC för Alla, sid 1)

Så här långt hade han skaffat sig ett skydd mot allt utom brand och inbrott. Men samma lösning han använde för backup till NASen, kunde också användas för en backup till en plats utanför hemmet.

För att få det hela hundra procent säkert behövde han alltså ta en till kopia och lagra den på någon annan plats än i hemmet.

– I stället undersökte jag möjligheten att koppla upp mig mot en annan nas, och min Diskstation hade den funktionen.

Med ett protokoll som heter Rsync kan en nas koppla upp sig mot andra över lokala nätverk eller internet, skicka filer sins­emellan och fungera som varandras backup-stationer. Alla Synologys nas-enheter klarar det här, och även många från andra tillverkare.

Johan Bengtsson köpte en extra nas, denna gången lite enklare med bara en diskplats, och installerade den hemma hos en kompis 12 mil bort, i Trelleborg, som gick med på att bli backup-värd mot att han också fick använda lagringsenheten även till sina egna filer. (PC för Alla, sid 2)

Efter lite meckande kunde de två NAS-enheterna börja kommunicera med varandra och den första utdragna backupen kunde göras. Det tar nämligen ett tag att skicka flera gigabyte över internet.

Jag kan också nämna att den NAS Johan valde var en Synology DiskStation DS210+. Även om det inte framgår av specifikationerna, så verkar operativsystemet som driver den vara någon variant av Linuxsystem. Varför man väljer att inte gå ut med det, förstår jag inte.

Och vad kostade kalaset? 6760 kronor! Är det priset för en bergsäkert backup? Troligen! Och så måste man ju ha en god vän, förstås.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 23 april 2012 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: