RSS

Hemlig källkod hotar modern vetenskap

23 Apr

När jag skriver om operativsystem och datorappar så brukar de vara fri och öppen källkod. Det innebär att alla kan granska och förändra koden. Men den friheten och öppenheten är inte självklar för alla. Och det kan nu hota möjligheten att granska nya vetenskapliga rön.

Många forskare idag skapar egna program för att bearbeta de data som samlats in. Men när sedan de vetenskapliga rönen ska granskas, så tas inte utformningen av datorprogrammet med.

Modern science relies upon researchers sharing their work so that their peers can check and verify success or failure. But most scientists still don’t share one crucial piece of information — the source codes of the computer programs driving much of today’s scientific progress.

Such secrecy comes at a time when many researchers write their own source codes — human-readable instructions for how computer programs do their work — to run simulations and analyze experimental results.

Det här har lett forskare som Andrew Morin från Harvard University att börja kräva att källkoden som används ska vara öppen för granskning. Man kan då upptäcka felaktigheter i koden.

Publiceras dessutom koden till programmet som ett öppen källkods-program, kan det bli möjligt för andra att återanvända, bygga vidare på och utveckla det ursprungliga programmet. Det här skulle gynna den vetenskapliga innovationen.

Principen är alltså den samma som bör gälla för operativsystem och datorprogram. Istället för att stänga in och hämma innovationen, som det gjordes under 70- och 80-talen, så gör man källkoden fri för alla att förbättra och utveckla. Det innebär också att vi vanliga användare som inte kan programmera, faktiskt också får en större frihet över det vi har på våra datorer.

Det här är de tankar som rörelsen för fri och öppen källkod bygger på. Här hittar man till exempel operativsystem som Ubuntu som bygger på Linux, kontorsprogrammet OpenOffice/LibreOffice och webbläsaren Firefox.

Men det är också det som driver licensformen Creative Commons. Man ser till att det inte finns onödigt hämmande restriktioner i användningen av texter, bilder och filmer. På Creative Commons hittar man faktiskt också en avdelning för teknik och vetenskap.

Jag vill också passa på att nämna att det finns tankar om öppna och fria läromedel. Det är tankar som bara har några år på nacken, men som säkert har potential, inte minst nu med de möjligheter som finns på internet.

Nu hoppas jag alltså att de här tankarna även når in i den övriga forskarvärlden, där man skapar sina egna program för den forskning man utför. Man bör inte hämma innovation och utveckling i onödan. Och när det gäller vetenskapen måste man kunna kontrollera och återskapa hela processen som ledde fram till resultatet.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 23 april 2012 i Dator

 

Etiketter: , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: