RSS

Utredning om säkerheten inom barnomsorgen

21 Apr

Jag läser att regeringen har tillsatt en utredning där Barns säkerhet i förskolan utreds. Syftet är vällovligt, men jag känner mig lite skeptisk.

Förskolan är en trygg och säker miljö för barn redan i dag. Det är dock angeläget att barns säkerhet i förskolan ständigt säkerställs och förbättras. Fortfarande är det ungefär 6 900 barn som skadas i förskolan varje år, så pass att de måste uppsöka akuten.

Utredaren ska kartlägga förekomsten och omfattningen av olyckor och tillbud i förskolan och analysera orsakerna. Vidare ska utredaren analysera behovet av åtgärder som bör vidtas av kommuner och enskilda huvudmän för att förbättra säkerheten och föreslå hur ett rapporteringssystem för detta ska utformas.

Att statistiken visar att det blir fler olyckor på dagis, skrev jag om förra året. Dels är det inte så alarmerande som det kan verka, dels finns det kanske saker som gör mig förvånad att det inte är fler skador än det faktiskt är.

Om utredaren Karin Karlsbro gör ett bra jobb, kan vi få en bild av hur skadorna ser ut. I första hand när det gäller skador som leder till akuten. Alla dessa småskador, t ex skrubbsår, lär vi knappast bli klokare på. Men vi kanske kan bli medvetna om var farorna och riskerna finns.

Frågan är ändå om det här kommer att leda till fler kontroller och fler arbetsuppgifter för mig. Jag är nämligen lite rädd för att vi kan få en säkerhetshysteri som motsvarar den hygienhysteri vi blir utsatta för.

Vi måste ha rimliga riskanalyser och ett hög medvetenhet om var riskerna finns. Det senare kräver tyvärr både fantasi och inlevelse, något som många inte har.

Uppdatering
Det här finns nu också som ett TT-meddelande hos DN och SVT.

Uppdatering 120425
Genom Mats får jag ett tips om att Peter Santesson skriver om den här utredningen som Myten om de farliga förskolorna. Han pekar på att det intressanta med den här utredningen är att den har sin grund i ett program av Kalla Fakta i TV4 i november 2011. Slarvig journalistik som får politiska konsekvenser.

Men högre säkerhet är väl alltid bra? Inte nödvändigtvis. Allting har ett pris, och när man fått ned olycksnivåerna genom enkla åtgärder med stor effekt återstår de drastiska åtgärderna med marginell effekt. Den helt säkra barndomen är en öken att genomlida. Exempelvis är fallolyckor en av de vanligaste olycksriskerna för småbarn. Hur undanröjer fullständigt risken för fallolyckor på förskolor? Enkelt. Man plockar bort allt som man kan klättra upp på förstås.

Vad sägs om helt plana gårdar med någon form av vaddering som underlag? Och motsvarande inomhus. Är skrubbsår en acceptabel risk?

Nej, ärligt talat så gäller det att inte hamna i panik, vilket regeringen har gjort här. Man försöker plocka poäng hos en väljergrupp utan att faktiskt se till den helhet man säger sig vilja se. Kan vi be att få en verklighetsförankrad och realistisk politik när det gäller barnomsorgen?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 21 april 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: