RSS

Får vi vistas i köket?

18 Apr

På min arbetsplats regleras vårt förhållande till köket av det som kallas för egenkontroll. I princip innebär den att man inte får vistas i köket utan skyddutrustning. På väggen sitter en lapp som talar om att om man är sjuk får man inte vistas i köket. Får barn vistas i köket? Absolut inte!

Jag har hela tiden uppfattat dessa regler, som skylls på EU, som helt absurda. Vilken effekt har de? Vad vill de egentligen skydda oss mot? Det här gör mig mest obstinat.

Nu läser jag en artikel i Svd av Mats-Eric Nilsson som heter Släpp in barnen i dagisköken och blir stärkt i mina tankar.

… efter att ha föreläst på cirka 100 svenska orter och på åtminstone hälften av dem frågat publiken:

–Hur är det i er kommun, får barnen vara med och hjälpa till i dagisköket?

Nästan alltid blir svaret:

–Nej, inte nu längre. Det har blivit stoppat.

Det är dock inte oron för att de små ska skära sig på vassa knivar som ligger bakom beslutet att göra köket till en barnfri zon – utan den hygieniska hotbilden.

Ändå säger Livsmedelsverket faktiskt att det är tillåtet med barn i köket. Så länge som det kan ske på ett ”säkert sätt”.

[…]

Och slutsatsen brukar alltså bli att det hela verkar vara så riskfyllt att det är bäst att helt hålla ungarna borta från såväl morotsrivning som bullbak, vilket ofta även är de kommunala inspektörernas uppfattning.

Mats-Erik har läst boken Kökshjältar av förskolekocken Karolina Sparrings och matskribenten Jens Linders. Tanken är att avdramatisera smitthysterin och börja laga mat med barnen. Att komma bort från ett hygientänk in absurdum.

För hur välmenande dessa regler än är, så får de ett löjets skimmer över sig. Det drar också löje över de som stiftar dessa regler och deras omdömesförmåga. De är som Don Quijote som slåss mot inbillade väderkvarnar, inte reella hotbilder.

Vi ska ha en god hygien, även inom barnomsorgen, men den måste väl ändå vara realistisk. Och vi som jobbar måste också ha vissa grundläggande kunskaper, så vi kan undvika de värsta missarna, sådant som orsaker svår sjukdom och död. Förkylningar lär vi få leva med i alla fall.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 18 april 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Får vi vistas i köket?

 1. savsjoforskolor

  18 april 2012 at 20:38

  Sjuknärvaron (bland både barn och personal) är sannolikt en oändligt större smittkälla men föga reglerad av hälsoindpektörerna…

   
  • Maths

   19 april 2012 at 15:24

   🙂

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: