RSS

Eslöv och avigsidan med att vara datorberoende

13 Apr

Som jag skrev om igår så finns det avigsidor med att vara datorberoende. Det blev plötsligt högaktuellt när Eslövs datorsystem fick stängas ner för det hade fått ohyra. Det man fått ett så kallat ransomware, där inkräktarna lyckats krypera mängder med filer och skaparna kräver lösensumma för att låsa upp filerna.

Det här har gjort att Eslöv fått stänga ner alla sina datorer och även sin telefonväxel under en period. Vad det här har gjort för de olika verksamheterna kan man föreställa sig. Och IT-avdelningen måste ägna sig åt att rensa från ohyra innan datorer kan slås på igen.

De dokument som drabbats är vad man vet nu till exempel protokoll och mötesnoteringar. Det handlar om excel-, pdf- och wordfiler. […] Man ser att viruset slår till genom att filändelserna ändras till åttaställiga bokstavskombinationer istället för .pdf, .doc eller .xls. (Skånskan)

Problemet är sedan att filerna som blivit krypterade inte inte går att använda. Frågan är hur man ska lösa det här? För jag vet inte om man kan dekryptera de filerna. Det beror lite på hur krypteringen är gjord. Så mängder av kommunens dokumentation kan vara borta för evigt.

Man kan fråga sig vad som skulle hända om mängder med känsliga och viktiga dokument plötsligt blev oåtkomliga. Om det skulle drabba medborgarna och verksamheten. Finns det fungerande och aktuell backup så borde de gå att återställa. Men finns det inte, då står man där.

Man kan läsa om det här hos SVT. Det uppmärksammas också av DN. Om Ransomware för Windows skrev jag 2010 och det var åter aktuellt i januari i år i Pengarna eller filerna.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 april 2012 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: