RSS

Livsfarliga sidor av att samhället blir allt mer datoriserat

12 Apr

I en artikel i Expressen, som i sin tur bygger på en artikel från BBC, läser jag idag om att en säkerhetsforskare har lyckats hacka en insulinpump på ett sjukhus. Det här skulle kunna vara ett sätt att utifrån ta död på en människa.

Vårt samhälle bygger allt mer på datorer. Dessa datorer kopplas sedan ihop och får även i stor utsträckning tillgång till nätverk och internet. På det här sättet blir de också möjliga att ta sig in i dessa datorer.

Vi har läst om hur hackare tagit sig in hos myndigheter och företag. Stora organisationer där man kan förvänta sig en hög säkerhet. Liksom att hackare tar sig in i våra mobiler. Nu skulle de alltså kunna sprida förödelse även inom vården.

Jag drar mig till minnes att landstinget i Skåne blev infekterat av ett mask här om året. Man hade där ett tungt jobba att få bort det från alla datorer.

Vad många kanske inte tänker på, är att även våra bilar innehåller datorer som kommunicerar med omvärlden på olika sätt. I många moderna bilar kan tillverkaren nå din bil för att uppgradera den programvara som finns. Det här gör att även din bil kan bli hackad.

Man kan lätt föreställa sig vad som skulle kunna hända om någon utomstående kan kontrollera bilens gas och broms.

Tidningen Ny Teknik har två artiklar om det, här och här, och man kan även läsa om det hos Teknikens värld. På nätet hittar man också instruktioner hur man själv kan hacka sin bil.

Datorer kan göra stor nytta i samhället. Men uppenbarligen öppnar det upp för risker man ännu inte kan hantera. Och stora delar av samhället blir mer sårbart för attacker och teknikstrul när datorer är inblandade. Så tekniken finns där på gott och på ont.

Är det dags att vi uppgradera vår bild av samhället?

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 12 april 2012 i Dator, Säkerhet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: