RSS

Få förskollärare i Stockholm

11 Apr

Både SVT och SvD skriver idag om att vi i Stockholm har färre förskollärare än genomsnittet i landet. Det handlar om 38% mot 54%. För politiker som inget hellre önskar än att få fram nobelpristagare, är det här en utmaning.

Men jag tror inte Stockholm har förstått allvaret i den lärar- och förskollärarbrist som finns idag. Ärligt talat så är det nog ingen kommun som har gjort det.

Det är faktiskt politikerna och de högre tjänstemännens sak att se till att yrkena förskollärare och lärare är så pass attraktiva att folk vill utbilda sig och jobba ett långt yrkesliv i kommunen. Som det är nu så är det fackföreningarna som påtalar problemen och kämpar för att förbättra situationen. Även om facken mest girigt talar om högre lön.

Istället harvar politikerna på med den politik man fört i 20 år. På något sätt får jag intrycket av att man fortfarande är kvar i de problem, reella och inbillade, som fanns i början av 90-talet. Man har då inte sett att man skapat nya på vägen.

I årets avtalsrörelse skulle Sveriges kommuner kunna göra något åt bristen på förskollärare och lärare genom att skapa bättre arbetsvillkor, men även höja lönerna. Ändå håller de envist emot all förändring till det bättre. Det är tydligen viktigare att prata budget än att se till kvalitet och personalpolitik.

Och så länge som fram för allt politikerna i Stockholm fortsätter på det här sättet, så kommer det att vara brist på förskollärare och lärare i Stockholm. Och då kan de glömma visionen om världsklass.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 11 april 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: