RSS

Män slipper byta blöjor

07 Apr

Nej, det är inget aprilskämt! Genom DN når det mig att man på ett privat dagis i Norge låter männen slippa byta blöjor. Den pedagogiska ledaren, Tone Elin Grønstad, blir intervjuad om det här i norska Aftenbladet. Hon har verkligen stuckit ut haka och många svenska nyhetsplatser på nätet skriver om det.

– Jeg er selvfølgelig for likestilling, men om fritak fra bleieskift fører til flere menn i barnehagen så mener jeg at vi kvinner godt kan gjøre akkurat den jobben, sier hun.

Inte bara att det här är politiskt inkorrekt även i Norge, jag undrar hur Tone tänker kring professionalitet? Vad är det som är fokus i vår verksamhet? Inte är det blöjorna, även om det är viktigt att byta dem.

Jag är helt med på att man försöker göra olika saker för att locka män till barnomsorgen, men är det här verkligen rätt väg att gå?

– For ansatte som også er fedre vil det være en smal sak å skifte bleier. Sperren er nok større for unge menn som kommer rett fra skolebenken. Det er trist om en bagatell som bleieskift skal stå i veien for menn som ønsker å jobbe i barnehage, sier den pedagogiske lederen.

Hun slår fast at menn må få lov til å være menn.

– Med det mener jeg at menn og kvinner er forskjellige. Det er nettopp derfor det er positivt å ha begge deler representert i en barnehage. Spesielt for guttene er mannlige barnehageassistenter gode rollemodeller. Flere og flere barn mangler dessuten en farsfigur i hjemmet, sier Grønstad og fortsetter:

– Menn i barnehagen må få være menn og ikke det vi kvinner ønsker at de skal være. Menn og kvinner er ulike av natur. Skal vi ansette menn må vi være åpne for at forskjellene – ulik tankegang og ulik løsningshåndtering – kommer til syne.

Frågorna blir många. Vad är då en man? Vad får henne att tro att det främst är pojkarna som har glädje av att det finns män inom barnomsorgen? Och varför ska den fysiska omsorgen marginaliseras som något inte fullt så viktigt? Och varför skulle inte kvinnor uppmuntra barnens motoriska utveckling? Det ingår i jobbet.

Däremot är jag helt med på att kvinnor ofta har vissa förväntningar på oss män. Dessa kvinnor är ungefär lika traditionella som Tone och har då en liknande syn på vad mannen kan bidra med i denna kvinnodominerade verksamhet.

Hade man använt pedofil-argumentet för att män inte skulle byta blöjor eller vara ensamma med barnen, hade jag haft en viss förståelse. Men istället är det ett sunkigt tänk kring könsroller och en diffus bild av hur man är professionell som ligger bakom.

Blöjbytet är en del i min kontakt med barnen, så det tänker jag fortsätta med. Och under tiden jag byter blöjor, får kvinnorna på avdelningen ägna sig åt barngruppen, busa och leka. Det finns faktiskt kvinnor som klarar det, även om många är otränade och har ett litet annat tänk kring det.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 07 april 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: