RSS

Uppåt för serverversionen av Ubuntu

28 Mar

Ubuntu är inte bara ett operativsystem för skrivbordsdatorer. Det finns även en version för servrar, men den brukar det inte pratas så mycket om. Ambitionen har varit att bryta Microsofts monopol på förinstallerade operativsystem på datorer i datorbutikerna. Så utvecklingen av serverversionen har skett lite i skymundan.

I sitt blogginlägg ”Ubuntu vs RHEL in enterprise computing” nämner Mark Shuttleworth, grundaren och finansiären bakom Ubuntu, att det nu har skett ett trendbrott på just serversidan. Ubuntu verkar ha gått om den gamla ärevördiga distributionen (operativsystemet) Red Hat Linux Enterprise när det gäller servrar.

En del av den uppgången handlar till exempel om att man nu har ett samarbete kring så kallade molnlösningar med datortillverkarna Dell och HP.

Men som Mark skriver på sin blogg, så är det lättare att mäta förekomsten på offentliga servrar, än på servrar inne i företagens system. Och eftersom Ubuntu kommer utan licenstvång och dyr prislapp, är det inte så lätt att veta hur stor spridningen är. Det blir ju ingen försäljningsstatistik, som en del andra företag kan visa upp.

Även om Ubuntu handlar mycket om fria och öppna program, så borde de här två projekten ändå kunna ge en del klirr i kassakistan. Det är inte förbjudet att tjäna pengar, men man håller ändå friheten och öppenheten fanor högt. Även om Bruce Byfield på Linux Magazine undrar om de inte håller på att offra något.

Nu är det nog lätt att tänka att serverversionen av Ubuntu är något för bara företag. Men så är det inte! Det fungerar alldeles utmärkt på en dator hemma i garderoben. Med en några år gammal dator kan man snart skapa en fil- eller mediaserver där hemma. Eller varför inte en bakuplösning.

Sedan behöver vi hemmapulare inte vare sig Openstack eller andra typer av program för molntjänster på internet. Men de finns där om man skulle vilja leka lite. Ubuntu är, vad man brukar säga, skalbart. Det går att anpassa storleken efter behoven.

Ubuntu lära kaxigt ha skrivit följande på sin hemsida.

”Om Ubuntu kan drifta ett av världens största publika moln av en av de största aktörerna inom teknikbranschen – vad kan vi då göra för dig?”

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 28 mars 2012 i Dator

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: