RSS

The Spread — växla mellan aktiviteter i Ubuntu

17 Mar

På dagens datorer går det att gör många saker på en gång. Ett engelskt ord för det är ‘multitasking‘. Till en viss grad kan både datorer och människor göra det. Men på en dator: hur tillåter ditt operativsystem dig att ha koll på det du gör och växla mellan de olika aktiviteterna?

I datorernas barndom kunde man bara göra en sak i taget. Vill man göra något annat, då fick man avsluta det man höll på med innan man kunde påbörja nästa. Idag kan man både i en grafisk miljö och i en terminal på Linux göra flera saker på, i stort sett, samma gång.

De flesta använder idag en grafisk miljö och där är det vanligast att man växlar aktivitet genom att växla fönster. Varje program man kör visas i ett fönster. Beroende på operativsystem kan möjligheten att växla mellan fönster se ut på olika sätt.

Använder man Windows så kan man klicka på en ikon i aktivitetsfältet längst ner. Från Windows XP och framåt kan dessa ikoner vara grupperade. Mac-användare har en docka. Det brukar också finnas en möjlighet att använda bara tangentbordet.

I en artikel av John Lea från Ubuntus design-team, ”Task switching in Ubuntu, and a introduction to ‘The Spread’”, ser jag att man faktiskt försöker ta sig an den här uppgiften. Och med tanke på hur jag har upplevt det nya gränssnittet Unity, så är jag glad över att det äntligen kommer något som känns vettigt från design-teamet på Ubuntu.

The Spread

Man har döpt den här funktionen till The Spread. Om man ser på bilderna i blogginlägget, så förstår man kanske varför. Det handlar om att enkelt kunna öppna en vy där man får en överblick över de fönster man har öppna. Vy visar en så stor bild som möjligt av innehållet i varje fönster. Det är alltså inte bara ikoner. Därifrån kan man sedan växla mellan olika eller stänga något.

Tanken är att det ska vara enklare för nybörjare, samtidigt som det ska finnas funktioner som gör att power users inte behöver lyfta händerna från tangentbordet. Man alltså inte bara fördummar, man försöker att göra så byten mellan aktiviteter kan upplevas som enkla och intuitiva.

The Spread

Tyvärr är The Spread ingenting vi får uppleva i nästa version av Ubuntu, 12.04. Den kommer nu i april. Istället får vi vänta till hösten och version 12.10. Och förhoppningsvis kommer den att göra det enklare att byta mellan de aktiviteter vi vill göra på vår dator. Om man använder Ubuntu vill säga.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 17 mars 2012 i Dator

 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: