RSS

Google vet allt — även om dig

29 Feb

Imorgon torsdag 1 mars 2012 är dagen då Google förnyar och förenklar sina användaravtal. Det är också dagen då samma Google tar sig rätten att gräva i din webbhistorik för att kunna skaffa sig full kontroll på dig. Google kommer att veta allt — även om dig.

Google kommer också att samköra alla data de har om dig från alla de tjänster som de äger. Det handlar till exempel om Gmail, Blogger, Youtube, Picasa, Reader, Google+. Plus att de alltså sparar och gräver i din historik.

Det går att stänga av historiken. Men gör du inte det eller redan ikväll rensar den, så kommer din livs googlehistoria att kunna användas av Google. Hur du gör för att rensa din historik på Google, beskrivs av SVT.

En klen tröst är att EU har protesterat mot det här. Men det känns som om det är lite försent att göra något.

Det här kommer som grädde på moset efter att Microsoft anklagat Google för spioneri. Det hade nämligen visat sig att Google hittat ett sätt att gå runt säkerhetsinställningarna för kakor i Safari på Macdatorer och Iphone. Sedan visade det sig att de gjort lite samma sak på Microsofts egen Internet Explorer.

Naturligtvis handlar det om pengar, Googles affärsmodell. Det gäller att få intäkter genom reklam och där är du den produkt de säljer.

OK, du kan acceptera det för att få tillgång till alla gratistjänster. Men du ska då kanske tänka på att Google vet mer om dig än vad FRA gör. Kanske är det så att man inte ska lägga alla sina ägg i samma korg, så att säga. Finns det alternativ kanske man ibland ska utnyttja dem.

Men till en del är det också om kampen mot Facebook. Ja, faktiskt även Apple och Microsoft. Dessa företag är på olika sätt konkurrenter på den marknad som internet utgör.

Google har som motto Don’t be evil. Men det här är nästan att betrakta som just elakt. Det är i alla fall girigt. Så deras motto borde ändras till Don’t be evil, be greedy.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 29 februari 2012 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: