RSS

Är lektor egentligen en karriärväg i förskolan?

28 Feb

Jag läser Påvels inlägg Att doktorera: bra för karaktär och karriär?. Det är väl kanske inte tänkt som ett inlägg i debatten om lektorer i skola och den så kallade förskolan, men den ger ändå en tankeställare. ”Lönar” det sig att satsa på en karriär genom att börja forska och sedan komma ut och jobba igen?

Tanken bakom lektoratet är att man ska ha en karriärväg. Genom att ”fortbilda” sig och bli mer ”användbar” ska man få högre lön och anseende. Det är också tänkt att öka kvalitén på den skola eller det dagis man jobbar på.

Hur det här med lektorer på dagis är verkligen ett öppen fråga. För det innehåller mycket av det ludd som sprids idag.

–Syftet är att öka kompetensen, skapa flera karriärvägar och höja förskolans status, en slags akademisering av yrket helt enkelt, säger Ingegerd Tallberg Broman, professor i pedagogik vid Malmö högskola. (Förskolan)

Läs Utbildningsdepartementets pressmeddelande från 1 mars 2011.

För att få det här att gå ihop sig krävs det att kommunerna satsar pengar de inte har. Dessutom behöver grunderna för arbetet inom barnomsorgen omdefinieras radikalt och på ett sätt som inte gynnar barnen. För den här reformen riktar in sig på skolämnen. Det är inte troligt att man vill se forskning kring omsorg. Nej, pedagogik ska det vara.

Själv har jag ställt mig lite tveksam till den här reformen också, liksom till en del andra som dykt upp de senaste åren. Och de tankar som Påvels inlägg ger mig, gör mig inte mer sympatiskt inställd till just den här med lektorer heller.

Annonser
 
4 kommentarer

Publicerat av på 28 februari 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , ,

4 svar till “Är lektor egentligen en karriärväg i förskolan?

 1. savsjoforskolor

  02 mars 2012 at 19:31

  Håller inte med, bortsett från det där med pengarna som inte finns. Precis av samma anledning som jag har specialpedagoger som har specialpedagoger som kan se och utreda barns behov samt handleda personalen, skulle jag vilja ha en lektor som kan se och utreda de pedagogiska behoven samt handleda personalen i det avseendet…. Samtidigt riktigt bra bollplank i utvecklingsarbetet!

   
  • Maths

   02 mars 2012 at 21:59

   Det är nog bra med bollplank. Men jag tror inte man ska överskatta en forskarutbildning och vad den ger. Forskning brukar vara ganska avgränsade saker. Lite överdrivet skulle man kunna forska om barn använder röd och blå bollar på olika sätt och varför. En specialpedagog har en bred utbildning att ösa ur.

   Sedan är Påvels blogginlägg mer inriktat på att det faktiskt inte ger så mycket karriärmässigt för just den individen som forskar. Frågan är alltså: lönar det sig sig på ett individuellt plan att forska? Varför vad ska man forska och bli lektor?

    
   • savsjoforskolor

    02 mars 2012 at 23:32

    jo, om man ser till karriär så finns det definitivt enklare, snabbare och mer lönsamma vägar till karriär. Däremot vill jag inte underskatta behovet av gedigen kunskap inom forskningsmetodik och analytiskt tänkande, som åtminstone på ledningssidan, vanligtvis lyser med sin frånvaro.

    Pedagogisk vetenskap har befinner sig dock alltför ofta i ett dilemma. En vän till mig formulerade det på följande sätt ”pedagogik är förvisso mer vetenskapligt än astrologi, men mindre vetenskapligt än alkemi”

     
    • Maths

     02 mars 2012 at 23:39

     Det var fyndigt! Och beskriver nog det hela ganska bra. Ibland känns det som om det är mer av en konstart.

     Sedan håller jag helt med dig om att det finns behov av gedigna kunskaper. Men också av en förmåga att tänka teoretiskt, vilket inte bara gäller på ledningssidan utan över hela fältet. Och det är något man förhoppningsvis lär sig när man brottas med det vetenskapliga.

     Allt som oftast hamnar man i diskussioner i ett slags tyckande som vare sig är analytiskt eller grundar sig på vetenskap.

      

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: