RSS

Ingen mer Adobe Flash på Linux

23 Feb

Jag läser att Adobe dumpar Flash för Linuxdatorer. Det låter lite deppigt för oss som använder ett operativsystem som bygger på Linux. För fram till det att den nya webbstandarden HTML5 är helt utbyggd, så kommer nya versioner av flash bara att kunna ses om man använder Google Chrome.

Den sista fristående versionen av Flash för Linux, version 11.2, kommer att släppas någon gång under det här kvartalet. Efter det kommer Flash endast att uppdateras i Google Chrome för Linux.

Mozilla har tidigare sagt att företaget inte är intresserat av att utveckla kommande versioner av Flash på Firefox för Linux. Det betyder att Chrome mycket väl kan bli den enda webbläsaren som erbjuder Flash på Linux.

Konsekvensen verkar då bli att, ska vi som använder Ubuntu från och med 2013, kommer att få hålla oss till Googles webbläsare. Snacka om inlåsning! Men Google sträcker ut sin långa arm över oss alla. De har ju varit i hetluften på annat sätt under veckan som har gått.

Själv kör jag flash med hjälp av paketet ubuntu-restricted-extras, där även flashspelaren finns med. Så vi får se hur det blir med det i framtiden.

Å andra sidan kan vi hoppas på att den nya webbstandarden HTML5 kommer stort under året. Den har av många ansetts vara en flash-dödare, eftersom den erbjuder liknande möjligheter som de som som finns i flash, t ex visa video.

Sedan har vi en fri och öppen mediaspelare som kan köra SWF-filer, Gnash, och som är ett alternativ till Adobe Flash Player. Hur pass väl den står sig, vet jag inte.

Vill man läsa vad Adobe själva har att säga om planerna för flash, kan man läsa Adobe roadmap for the Flash runtimes.

Men visst är det surt att Adobe nu slutar med sin fristående och nedladdningsbara flashspelare för oss Linuxfolk och istället lägger oss i händerna på Google. Som om de inte var stora nog.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 23 februari 2012 i Dator, Internet

 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: