RSS

Anonyma släcker internet den 31 mars

16 Feb

Hackergruppen Anonymous har under senaste åren gjort sig kända för att hacka sig in på ställen där många trodde att det inte gick. De var också ansvariga för en attack mot den svenska regeringens webbplats för ett tag sedan. Nu ska de släcka ner internet den 31 mars.

Aktionen är en protest.

To protest SOPA, Wallstreet, our irresponsible leaders and the beloved bankers who are starving the world for their own selfish needs out of sheer sadistic fun, On March 31, anonymous will shut the Internet down.

Hur de tänker göra är ingen hemlighet. I ett dokument på pastebin.com talar man om detaljerna.

Det handlar om att överbelasta världens 13 namnservrar. Konsekvensen skulle bli att ingen kommer att kunna ta sig fram på internet till attacken är över och namnservrarna är upp och igång igen.

Internets gulasidor

Vad det handlar om är följande. Varje dator på internet behöver en adress. Den adressen är en kombination av siffror, t ex 173.194.32.19. Just den här adressen hade du behövt skriva in i din webbläsares adressfält för att kunna söka på Google.

Men eftersom ingen kan komma ihåg så många adresser i det här formatet, har man ett antal datorer som översätter mellan dessa siffror och de mer mänskligt begripliga adresser vi använder. Vi kan alltså skriva http://www.google.se i vår webbläsare istället för 173.194.32.19 och ändå komma fram. Den dator som utför den är översättningen kallas DNS-server, eller namnserver.

De anonymas tanke är alltså, att om man slår ut de 13 centrala namnservrar som finns i världen, släcker det tillfälligt ner hela internet. I alla fall den trafik som vi vanligen använder en webbläsare till.

I sitt dokument har de till och med uppgett vilka verktyg de tänker använda! Det kan man också göra, för det är själva kraften i attacken som ska ge resultat.

Tillfällig knock out

Det skulle alltså inte döda eller förstöra hela internet. Men det skulle ligga nere under en tid till man på ett säkert sätt startat upp servrarna igen och återställt förteckningen över alla adresser.

Effekten skulle onekligen bli intressant att se. Om de nu lyckas, vilket inte är helt säkert. Men det finns en lite risk att de klarar av det. De anonyma har lyckats med det till synes omöjliga förrut.

Så bli alltså inte förvånad om du inte kan använda internet lördag den 31 mars 2012.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 16 februari 2012 i Dator, Internet, Säkerhet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: