RSS

Stockholm har fått sina datorer – dags att byta

13 Feb

2009 outsourcade Stockholm sina datorer till Volvo-IT. Det innebar att man inte längre ägde och skötte sina egna datorer, utan lade ut det på ett företag. 2012 är det klart. Allt ska vara på plats.

Det har varit ett jätteprojekt. Man talar bland annat om 45.000 datorer och 5.000 skrivare. Men nu är man alltså klara. Och det gick på 5 miljoner under den budgeterade summan.

Då är det redan dags att byta ut de första datorerna. Volvo-IT ska nu börja byta ut 10.000 datorer och sedan rullar det väl på med nya datorer vart tredje år.

Man kan ju fråga sig om det är nödvändigt att byta ut nästan nya datorer. På mitt jobb fungerar de fortfarande för det vi behöver använda dem till. Det har inte heller kommit någon ny version av Windows som motiverar att man byter.

Det har funnits en god tanke i att se till att alla ha samma datorer. Användarstödet har på det sättet blivit enklare. Men olika verksamheter har olika behov. Det skiljer också mellan vad olika använder vill göra på datorerna. Därför blir Volvo-IT-systemet lite väl stelbent.

Jag funderar på hur det hade gått om Stockholm istället gjort som Hudiksvall, där man istället gått över till Linux genom att skaffa sig en specialanpassad version av Ubuntu. Det gjorde att man faktiskt sparade rejält med pengar.

Så kanske hade man kunnat spara mer än 60 miljoner. Men på dator tycker tydligen politikerna i Stockholm att det är värt att satsa pengar. Det kanske ger en känsla av världsklass, eller nåt.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 13 februari 2012 i Dator, IKT, Jobbet

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: