RSS

Pinsam uppskjutning av lärarlegitimationen

10 Feb

Ja, vad kan man säga? Vad har blivit rätt när det gäller legitimationen för lärare och förskollärare? Regeringen, Aftonbladet, SVT och DN

I sitt brev till regeringen radar Skolverket upp problemen: Tusentals ansökningar på papper ska scannas in. Problem med IT-systemet. Hälften av ansökningarna är ofullständiga eller har oklarheter. Många examensbevis som inte klargör lärarens kunskaper. Kursbeteckningar som ”vård och vett”, ”gräv där du står” eller ”livet i det stora och det lilla” måste tolkas. (DN)

Utbildningsdepartementet säger så här.

Med anledning av Skolverkets hemställan avser regeringen föreslå riksdagen att tidpunkten för ikraftträdandet senareläggs.

– Det är viktigt att Skolverket hinner utfärda lärarlegitimationer på ett rättssäkert och tryggt sätt. Vi kommer därför tillmötesgå Skolverkets begäran. En ny tidpunkt för ikraftträdande får beslutas efter överläggningar med Skolverket, säger statssekreterare Bertil Östberg i en kommentar. (Regeringen)

Sedan ska kommunerna ta ställning i frågan om mentorer också. Det här är pinsamt! Men för vem?

Finns det någon anledning till lärarlegitimation, Janne om lärarlegget i Lärarnas Nyheter, Senaste debaclet med lärarlegitimationen, Nyexade väntar på mentorer, Hastighetstävling på Proffice och Introduktionsår ger mer arbete men inte mer resurser.

Uppdatering 120313
Legitimationen är nu en reform utan datum. Skolverket har nämligen hittills bara hunnit utfärda ett par procent av alla 180.000 legitimationerna. Skulle arbetet fortgå i samma takt tar det mer än ett decennium innan hälften av landets lärare legitimerats. Ett beslut måste fattas för sommaruppehållet i riksdagen.

Uppdatering 120405
Enligt regeringens webbplats har krav på legitimation för tillsvidareanställning skjuts drygt ett läsår till den 1 december 2013. Men det ska igenom riksdagen först. Man kan också läsa om det hos DN och SVT.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 10 februari 2012 i Jobbet, legitimationen

 

Etiketter: , ,

2 svar till “Pinsam uppskjutning av lärarlegitimationen

 1. Max Colliander

  06 april 2012 at 11:56

  Pinsamt illa att lämna över myndighetsarbete på bemanningsföretag. Finns dock fördelar med legitimation i allmänhet för arbetarklassen anser jag

   
  • Maths

   06 april 2012 at 12:54

   Jag har ännu inte stött på argumentet att det skulle vara bra specifikt för arbetarklassen. Tyvärr kan jag inte se hur det skulle kunna vara så.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: