RSS

Canonical ger inte längre stöd till Kubuntu

07 Feb

Tech World skriver idag att Ubuntu överger KDE. Man har då läst Jonathan Riddells blogg, där han skriver att Canonical drar in sitt ekonomiska stöd till Kubuntu. Det blev aldrig ekonomiskt lönsamt.

Kubuntu har inte blivit någon större framgång och det är därför Jonathan Riddell nu inte längre kan sitta på arbetstid och jobba med Kubuntu. Istället kommer nu Kubuntu att behandlas på samma sätt som de andra smakerna av Ubuntu, dvs Edubuntu, Lubuntu och Xubuntu, vilket innebär att det är upp till Kubuntu-gemenskapen att skapa den.

Det här innebär alltså inte att Kubuntu är död och övergiven. Även om många tydligen har sagt att det kanske är dags att överge skeppet, så lever Kubuntu ändå vidare. För Kubuntu har ändå varit mest utvecklat av gemenskapen, inte Canonical. Den nya situationen är alltså inte så förödande som det kan verka. Men vi får väl se.

Kubuntu använder sig av skrivbordsmiljön KDE, medan Ubuntu har använt sig av GNOME. Men från och med förra året har man även övergett GNOME till förmån för sitt egenutvecklade Unity. Så på många sätt har Canonical nu fjärrmat sig från det som under många år varit tradition inom Linuxvärlden.

Själv har jag ingen relation till Kubuntu utan har så här långt kört Ubuntu. Jag föredrog helt enkelt skrivbordsmiljön GNOME. Den tilltalade mig mer än den lite mer kantiga KDE. Många ville ha KDE för att det fanns fler möjligheter att ställa in, men jag tyckte att GNOME passade mina behov bättre.

Men jag har vant mig vid att se Kubuntu som ett syskon till Ubuntu, den andra parten i striden mellan de båda stora skrivbordsmijöerna i Linuxvärlden. Kubuntu-folket verkar har sett sig själva mer som ett sämre styvsyskon.

Uppdatering 120208
Hos Apachelogger hittar man fler synpunkter.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 07 februari 2012 i Dator

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Canonical ger inte längre stöd till Kubuntu

 1. John

  09 februari 2012 at 22:02

  Jag har använt Linux sedan 2007, men jag tycker intresset var som störst runt 2008/2009 sen har det stagnerat:
  http://www.zdnet.com/blog/open-source/the-linux-desktop-is-dead-long-live-the-linux-desktop/9562

  http://www.pcworld.com/businesscenter/article/207999/desktop_linux_the_dream_is_dead.html

  Pardus som hade staten bakom ryggen är mer eller mindre död:
  http://liste.pardus.org.tr/pardus-devel/2012-January/002345.html

  http://pardus.nu/2012/01/pardus-2011-end-of-life/

  Mandriva har stora problem:
  http://www.itworld.com/it-managementstrategy/238291/mandriva-danger-closing-its-doors

  Nu senast som sagt i detta inlägg fick man veta att Canonical slutar sponsra Kubuntu:
  http://www.idg.se/2.1085/1.430898/nu-overger-ubuntu-kde

  Kan det bero på att Linux upplevs som för spretigt med flera hundra olika distributioner? Det kanske hade räckt med runt 10 stycken som höll sig till LSB (Linux Standard Base) i större utsträckning?
  http://www.linuxfoundation.org/collaborate/workgroups/lsb

   
  • Maths

   10 februari 2012 at 18:19

   Vi ska nog sortera lite. Linux är faktiskt större än någonsin. Ser vi till servrar är Linux stort. Likaså om man ser till mobiltelefoner (Android) och inbäddat i diverse apparater.

   Vad du menar är skrivbordet. Och jag kan nog också känna att om man ser till Ubuntu så var det nog mest uppåt 2009. Där var man på rätt väg. Ubuntu skulle ju bli en Windowsknäckare. Men sedan har det väl inte varit så lysande. Pardus och Mandriva har väl haft sina problem. Debian och Fedora tuffar väl på som vanligt.

   Däremot ser jag inget problem med att det finns en mångfald av distributioner. När man tittar lite närmare så ser man ändå att det brukar handla om en dryg handfull distron som kommer på tal när det gäller mer vanliga användare. Nörden klarar sig alltid. 😉

   Att Linux som helhet inte verkar lyfta, är nog snarast att bugg #1 hos Ubuntu ännu inte kommit i närheten av en rättning! Folk kan ännu inte köpa en ny dator med ett fungerande operativsystem som bygger på Linuxkärnan. Men det finns en del statistik som säger att Linux ändå har ökat en aning totalt.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: