RSS

Moralisk stress

06 Feb

Jag håller på att läsa Anna Gerges bok ”Att leda med insidan” (Insidan 2010). Just nu har jag läst ett kapitel där det kommit flera intressanta tankar. En av dem handlar om moralisk stress, ett begrepp jag aldrig tidigare hört talas om.

Utifrån forskning kring moralisk stress i internationella humanitära hjälp- och biståndsinsatser, kan konstateras att när människor inte kan handla som de skulle vilja, kan en moralisk stress uppstå. Det kan upplevas som: otillräcklighet, maktlöshet, meningslöshet och frustration.

Jag menar att det är ett tillstånd som över tid även kan drabba en socialarbetare, psykoterapeuter eller för den delen lärare, rektorer eller poliser. I de ovan nämnda uppdragen, och i liknande uppdrag med behövande människor, kommer vi i kontakt med mänskliga behov. Ibland kan vi på grund av till exempel ekonomiska, ideologiska eller politiska resursbegränsningar som vi inte förmår att påverka, tvingas avstå från att göra något som vi bedömer vara det etiskt riktiga. I sådana situationer uppkommer den moraliska stressen.

Resursbegränsningar, men kanske även målkonflikter. Vad är egentligen grunden i ett omsorgsarbete? Även när det kallas förskola och bara har en läroplan, ingen omsorgsplan.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 februari 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: