RSS

10 procent män inom barnomsorgen i Norge

06 Feb

I Lärarnas tidning står det att norrmännen ligger före när det gäller att rekrytera män till barnomsorgen. Och det är inte lite före de ligger. I Sverige är vi väl bara 3-4%. I Norge är det 10%!

Så hur gör de? Dels bedriver de en kampanj för att avliva några myter kring arbetet inom barnomsorgen, dels har man i Norge en lag som tillåter positiv särbehandling.

Lönen och karriären

Ett grepp i rekryteringsarbetet är just att spräcka myterna om förskolläraryrkets dåliga löner och karriärmöjligheter.

— Om man jämför med poliser, som ju är ett traditionellt manligt yrke i offentlig sektor, så skiljer det egentligen inte så mycket. Dessutom måste poliser ofta jobba på kvällar och helger och har inte lika stor frihet att planera sin dag som vi inom förskolan har, säger Ole Magnus Hetland.

Det vore intressant att se hur lönen för svenska poliser är i jämförelse. Eller varför inte även andra yrken där det är flest män. Kanske förskollärare inte är så illa än då? Ur den aspekten i alla fall. Det finns även annat som går in ekvationen när man ska välja yrke, t ex arbetsvillkor. Men det verkar som om även det skulle stå sig bra om man jämför med norska poliser.

Den kvinnliga dominansen

En annan myt som Ole Magnus Hetland vill slå hål på är att det bara jobbar kvinnor i förskolan. Förutom att vara ett eget levande exempel kan han berätta att han har fyra män anställda på sin förskola.

— Det är lättare att locka män att söka om det redan finns män på en förskola. Män drar män. Får vi bara upp andelen män lite till så tror jag att rekryteringen snart kommer att gå av sig själv.

Jo, så är det. På min förra arbetsplats fanns det många män. Vi stod för säkert 75% av alla män i stadsdelen. Även på min nuvarande arbetsplats anställdes det 3 män inom loppet av ett halvår.

Men det är ingen myt att det är ett kvinnodominerat yrke och att det är kvinnorna som sätter agendan. Att det är flest kvinnor innebär dock inte att det är ett arbete som bara kvinnor kan klara av. Jag har stött på många kvinnor som inte alls varit lämpliga, lika väl som jag har stött på män som varit lämpliga. Det är inte könet som talar om lämpligheten, enligt min mening. Det är personliga egenskaper som gör skillnad.

Positiv särbehandling av män

Och så var det det där med den positiva särbehandlingen.

För att nå en bättre jämställdhet mellan kvinnor och män på den norska arbetsmarknaden är det tillåtet med en positiv särbehandling. I lagtexten står det att det i första hand ska främja kvinnor men just när det gäller förskola och skola handlar det om män. Regeln är att samtliga män som söker en tjänst kallas till intervju. Och när man söker assistenter eller pedagogiska medhjälpare, som ungefär motsvarar svenska barnskötare, får unga män prioriteras framför mer erfarna kvinnor.

Skulle det fungera i Sverige? Jag är inte så säker på det. Men visst är det ett radikalt grepp och vill man satsa seriöst på att få fler män till barnomsorgen, då kan det kanske vara en väg. Lika väl som man diskuterar kvotering av kvinnor i styrelser för stora bolag, så är det här ett sätt att kvotera in män inom ett yrke där det borde finnas fler män.

En ny bild av barnomsorgen

Annars är det kanske bilden av barnomsorgen som behöver förändras.

— Många män tycker nog fortfarande att det inte stämmer med mansrollen att jobba med barn.

Allt fler män tar faktiskt ut en del av föräldraledigheten i det här landet. Kanske kan det spilla över och få män att inse att det faktiskt även går att jobba med små barn. Att det faktiskt är ett yrke där man kan vara professionell.

— Många killar tror att man bara torkar snor och bajs hela dagarna. Jag berättar om allt annat vi gör och att man har stora möjligheter att få användning för sina fritidsintressen. Jag brukar fråga om de inte tycker att det verkar bra att få betalt för att syssla med idrott och musik.

Varför skulle all den skit som finns på byggen och inom polisen vara bättre än lite bajs och snor? Det är kanske inte det som avskräcker, egentligen. Eller så kan man vända på det och säga att bajs och snor är att föredra framför annat skit man kan råka ut för inom mansdominerade yrken.

Om man som man gärna tar på sig att leda fotbollslaget och hjälpa barnen att bli duktiga på en fotbollsplan, är steget inte så långt till att leda barngrupper inom barnomsorgen. Även om man där mest tränar andra saker. Man behöver inte pyssla med små barn!

Och handen på hjärtat: vem har medfödda biologiska och psykologiska egenskaper för att klara av en grupp på kanske 15 barn i åldern 1-2 år? I alla fall inte kvinnor!

Norge som en utmaning

Det ska bli intressant att se om t ex utbildningsministern och Skolverket kan ta upp kampen med Norge. Vad skulle de kunna göra? Är de över huvud taget intresserade? Just nu verkar fokus mest ligga på annat, t ex legitimationer. Det här är inget prioriterat område precis. Man är nog ganska nöjd med läget som det är.

Kanske är det också så att vi behöver få en mer avslappnad attityd till jobbet. Norrmännen lär ju vara lite mer tillbakalutade. I Sverige finns det så många lätt hysteriska tongångar som är helt onödiga för att driva arbetet framåt.

Så vi lär nog få vänta med någon kampanj för att värva män till den svenska barnomsorgen. Och kanske hinner männen upptäcka att det faktiskt går att jobba i den här branschen på egen hand, innan ansvariga tar tag i frågan.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 februari 2012 i Jobbet, könsroller

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: