RSS

Hubuntu en svensk Linux

26 Jan

Ett av de populäraste operativsystemen där man använder Linux, är Ubuntu. Ubuntu kan man få även i andra ”smaker” och varianter, t ex Kubuntu, Xubuntu och Linux Mint. Men nu finns det även en helt svensk version, Hubuntu, som körs av Hudiksvalls kommun.

Man stod och valde mellan Suse Linux och Ubuntu, men valde alltså den senare. Med lite hjälp kunde man konfigurera sin egen variant av Ubuntu, Hubuntu.

I Hudiksvalls kommun har man köpt egna datorer som kostar knappt 3 000 kronor och får därmed hälften så höga totalkostnader jämfört med grannkommunen Söderhamn.

Barn- och utbildningsförvaltningen i Söderhamn får betala en hyra på cirka 4 000 kronor per år och dator vilket ger en kostnad på närmare 12 000 kronor på tre år. Det kan jämföras med Hudiksvalls kostnad som uppgår till mindre än hälften när driftskostnaden är inkluderad.

Förutom att det blir billigare att köpa datorer jämfört med ett leasingavtal har Hudiksvall kunnat pressa priset genom att välja kostnadsfria program och operativsystem. I dagsläget är det 500 elever på kommunens högstadieskola och gymnasieskola som försetts med en bärbar Linuxdator och fler är på gång.

Men man har inte bara tjänat pengar på inköp, eftersom man slipper dyra licenser för programvara. Mycket av supporten har försvunnit och eleverna själva kan installera om sin dator. Vilket också sänker kostnaderna ytterligare.

– Hela idén bygger på att eleven själv ska kunna hantera ominstallationen av datorn om så behövs. Så nu har vi en system där vi, när vi vill bota om, kopplar upp datorn mot ett speciellt uttag på respektive skola och trycker F12 för omboot, berättar Lars Furubom.

– Trots att antalet datorer var betydligt färre var kravet på support mycket högre då. Vi kommer i slutändan att göra en besparingar på sjusiffriga belopp där vi omfördelar från att ha haft sex sju elever per dator till varsin dator inom samma budget, säger Lars Furubom.

Vi har ännu inte fått höra vad eleverna säger, men så här långt verkar det ändå vara en god affär för Hudiksvall! Ett så kallat incitament så gott som något.

Man kan också nämna att den spanska regionen Extremadura också har sin egen variant av Linux, Linex. Men där utgår man från Debian, den distribution som Ubuntu i sin tur bygger på. Nu ska man där rulla ut 40.000 datorer!

Vågar vi hoppas att även andra kommuner i Sverige än Hudiksvall nu följer efter? De behöver bara vara lite ekonomiskt sinnade och lite okonventionella för att vara svenskar.

Annonser
 
6 kommentarer

Publicerat av på 26 januari 2012 i Dator

 

Etiketter: , , ,

6 svar till “Hubuntu en svensk Linux

 1. Erik Trolle

  27 januari 2012 at 06:01

  Hej,
  Der er rigelig som laver kommentar her:

  http://goo.gl/Oc06d

  Och man kalder os Linux folk for fanatikere 🙂

  Hilsen

  Erik

   
  • Maths

   27 januari 2012 at 06:22

   Nördar är väl ett bättre ord. 🙂

    
 2. Tommy D

  09 juni 2015 at 10:41

  Hoppas att er kalkyl kommer att hålla!
  Med erfarenhet så är det att kostnaden blir mer då färre har kompetens för Linux-system och något som gör att kostnaden stiger.

  /TD

   
  • Maths

   09 juni 2015 at 16:07

   Det här inlägget är nu drygt 3 år. Jag har inte hört hur det har gått. Men när man ser till kostnaden så finns det dolda kostnader i alla system. Om man jämför med t ex München, så blev även driftskostnaderna lägre. Sedan är det väl så att finns det jobb med Linux-system kommer det att finnas fler som vill arbeta med det.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: