RSS

Brist på personal inom skola, vård och omsorg

25 Jan

SCB har gjort en undersökning om rekryteringsbehoven inom Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Prognosen är, för SKL, nedslående. Det kommer att behövs runt 420.000 personer fram till 2020! Bara skola och förskola behöver 79.000. Var ska de få dem ifrån?

”Fler små barn och ett förstärkt pedagogiskt uppdrag i förskolan är två förklaringar till att efterfrågan på förskollärare väntas bli starkare. Antalet förskollärare beräknas öka från dagens 65 000 till drygt 78 000 år 2020. SKL konstaterar att behovet av förskollärare redan i dag är stort, särkilt i storstäderna där det är stark konkurrens om arbetskraften.” (Lärarnas Nyheter)

”Den hetaste arbetsmarknaden för både förskollärare och grundskollärare väntas i storstadsområdena, eftersom det är där barnkullarna växer.

SKL påtalar att det behövs flera insatser för att klara det framtida behovet av lärare och förskollärare. Det handlar bland annat om att öka antalet utbildningsplatser, att marknadsföra yrkena och att göra dem mer attraktiva.

– Att kunna locka människor med rätt kompetens att börja jobba i välfärdssektorn är avgörande för kvaliteten på välfärden, säger Håkan Sörman, VD på Sveriges Kommuner och Landsting.” (Lärarnas Nyheter)

Ja, hur gör man dagis till en attraktiv arbetsplats? Kan man tänka sig att det blir både bättre arbetsvillkor och lite högre lön? Nu är det ju inte facket eller protesterande lärare som uttalar sig. Det här är fakta från SCB. Hur ska man kunna leverera tjänster om man inte ser till att det finns folk?

Om tre år är min dotter klar med sin utbildning till förskollärare. Vilket guldläge hon kommer att ha! Bara politikerna fått upp ögonen och bytt fot om finansieringen av verksamheten. Kanske även medborgarna har fått upp ögonen? För det är deras välfärd det handlar om.

DN och SvD kan man läsa om läget inom vård och äldreomsorg, där läget på många sätt är akut.

Enligt Pia Arndorff kan onsdagens prognos vara viktig för vårdanställda, just för att SCB är en utomstående part:

– Jag hoppas att det har en stor betydelse. Nu har det kommit från en part som inte är en intressepart, och de säger ”så här ser framtiden ut”.

Men Pia Arndorff påpekar att låga löner inte är det enda som får unga att söka andra utbildningar.

– När dessutom arbetstiderna blir sämre och sämre så är det inget som lockar dagens ungdomar. Vilket är synd för det är väldiogt roliga och utvecklande yrken. (DN)

SCBs rapport hittar man på deras hemsida.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 25 januari 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: