RSS

Menylös HUD för Ubuntu 12.04

24 Jan

Mark Shuttleworth, grundaren av operativsystemet Ubuntu, skriver idag på sin blogg om att det är dags att säga hejdå till menyer och börja använda HUD istället.

Jag har inte riktigt greppat det här ännu, men man har alltså på Ubuntu tänkt ta ännu ett steg bort från det traditionella skrivbordet. Förra året introducerade man sitt nya gränssnitt, Unity, och fick mycket kritik för det. Nu är det tydligen dags att skrota menyer också.

Sedan förra året har man i Ubuntu haft en slag Head-up-display (HUD), vilket är en projektion på en genomskinlig skärm som är synlig för användaren. Det här finns redan inom flyget och det har även börjat komma produkter för bilar.

En HUD för en bil

En liten apparat projicerar information om hastigheten på vindrutan.

Det här påminner om det man kallar för förstärkt verklighet, på engelska augmented reality, där information blandas med en persons fysiska verklighet, t ex i mobiltelefoner eller glasögon. Det som händer syns bakom den information man får.

När man klickar på Dash i Unity, så öppnas en ruta där man kan skriva in namnet på det program man vill öppna. Den rutan är lätt transparent så att man alltså ser programmet man kör i bakgrunden. När man skriver dyker det upp förslag på program som motsvarar det du skriver. Nu är tydligen tanken att man ska använda det här även i de program som skeppas med Ubuntu.

Tänkt utseende för HUD i Pangolin

En tänkt bild av hur det kan komma att se ut i Ubuntu 12.04.

Vad man verkar vara ute efter är att helt ta bort menyerna och ersätta dem med HUD där man får skriva in program eller alternativ för program som man vill använda. Det som i 30 år har gjort att man kan få en överblick över program och vilka alternativ ett program har, är nu på väg bort. Det här är alltså ännu ett vågat drag av Ubuntu. Så trots kritiken förra året, går man nu alltså vidare.

Som sagt, jag har ännu inte hunnit sätta mig in i det här. Men det känns väldigt avigt. Jag har ännu inte börjat använda någon version av Ubuntu från förra året på grund av Unity, så hur ska jag då ställa mig till det här? Lite känner jag mig som den person på Slashdot som skriver om förändringshysterin när det gäller gränssnitt.

Tanken är att det här ska finnas med i den version av Ubuntu som släpps nu i april 2012. Man kan fråga sig hur buggigt det kommer att bli? Ubuntu 12.04 ska dessutom vara en så kallad LTS-version, det vill säga att den ska få uppdateringar i många år.

Läs diskussionen på Slashdot: Ubuntu 12.04 To Include Head-Up Display Menus. Läs också om det på PC Pro och ZDNet.

Uppdatering 120125
Idag kan man läsa om det på Tech world.

 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 24 januari 2012 i Dator

 

Etiketter: , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: