RSS

Så ser avtalsrörelsen 2012 ut

19 Jan

Det är nu upptakt för avtalsrörelsen för oss offentliganställda. Lärarförbundets krav har varit kända länge och de framfördes på nytt här om dagen och som jag bloggade om då. Men, som DN skriver, så är inte lärarna ensamma att vilja ha mer.

En sida av saken är hur man förhåller sig till det privata och det offentliga. På 80-talet var det en debatt om hur låga lönerna var för cheferna inom det offentliga. På kommunerna var man rädda för att förlora bra chefer. Så de fick högre lön. Men förskollärare och lärare är så många, så även om det är brist har man inte någon större motivation att göra något åt saken för de båda grupperna.

Som så många gånger förr kräver de kommun- och landstingsanställda löneökningar som kan minska gapet mot den privata sektorn, där inte minst i mansdominerade grupper ofta tjänar flera tusen kronor mer i månaden.

[…]

Osakliga löneskillnader måste kunna rättas till, menar de kommunanställda, som inte känner sig bundna av de 2,6 procent på årsbasis som före jul blev resultatet inom den konkurrensutsatta industrisektorn, och som i svensk förhandlingsordning förutsätts bli norm för den fortsatta avtalsrörelsen.

Frågan är bara om det offentliga kan konkurrera med löner. Där finns ju inte vinster att få del av. Här talar vi om att få folk att vilja betala mer skatt och många har röstat på partier som snarast vill sänka skatten.

Sedan har vi alla intressenter i den offentliga kakan. Ska någon få mer än andra?

Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund fastslog här om dagen sina krav till 10.000 kronor mer i månaden, med ett tydligt första steg nu i vår. Att ge 150.000 kommunanställda lärare 10.000 kronor mer skulle kosta runt 200 kronor mer i skatt för varje löntagare.

[…]

Hos Vision och Akademikerförbundet SSR anas en viss irritation över lärarförbundens offensiva linje:

– Det är verkligen inte bara lärarna som är lönemässigt eftersatta i kommunerna, det gäller lika mycket till exempel kuratorer och socialsekreterare, understryker Visions ordförande Annika Strandhäll, som efterlyser en bred samhällsdiskussion om de låga kommunala lönerna.

Vem är alltså viktigare än någon annan? Frågan är följande: Min fru, som jobbar med äldre och är med i Kommunal, medan jag är med i Lärarförbundet. Om jag får uppåt 10.000 mer i månaden, hur liten ska hennes del av kakan bli?

Man skulle kunna lägga ett jämställdhetsperspektiv på saken, även om det inte är helt enkelt det heller.

LO-förbundet Kommunals ordförande Annelie Nordström tycker att både lärare och andra tjänstemän i första hand borde utverka en jämställdhetspott inom TCO och Saco på samma sätt som Kommunal och Handels gjort inom LO:

– Att bara komma och säga att de välutbildade är viktigare och ska ha mer än andra grupper tycker vi inte är riktigt schyst.

Det där sista som Annelie Nordström säger kan jag delvis hålla med om. Men om jag nu har tagit 250.000 i studielån för en relevant utbildning, så vill jag kunna betala av det lånet och samtidigt slippa få en lägre standard än de som valt att inte läsa vidare och ta studielån.

Och att lägga den stora vikten vid pengarna tar fokus från annat som är minst lika viktigt. I en artikel i Lärarnas Nyheter, ”Idealister orkar inte vara kvar i skolan”, finns en viktig vinkel som hela tiden kommer i skymundan. Men även där lyfter man fram för allt fram lönen.

Jag är helt övertygad om att det inte blir några 10.000 mer i lön för lärare och förskollärare. Och det vet både Eva-Lis och Metta, men de får det att verka som om de gör något. Arbetsmiljön är de inte intresserade av alls. För att inte tala om alla nedskärningar.

Under tiden försöker jag hinna med det jag förväntas göra, trots bristande resurser. Stressen är påtaglig och marginalen för att hinna är mycket små. Men det är helt underbart att jobba med små barn!

Läs också: Lärarförbundet och lärarkrisen.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 19 januari 2012 i Jobbet

 

Etiketter: , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: