RSS

Nyexade väntar på mentorer

19 Jan

Som om inte själva utfärdandet av lärarlegitimationen hade nog med problem, så är läget oklart om vilka som ska bli mentorer åt de nyutbildade förskollärarna och lärarna. Bara en kommun har tecknat ett avtal i frågan.

Eftersom förskollärar-/lärarlegititmationen mest är tänkt för de som nu kommer ut från från de lärosäten som fick tillstånd att driva utbildning av lärare (de gamla ska väl fasas ut, tänker jag), så är det ju konstigt att det inte finns ”gamlingar” som kan bli mentorer åt dem, som det ändå var tänkt.

Markus Lindgren, ordförande i Lärarförbundet Student, känner inte till någon enda lärarstudent som har fått klartecken om att få en introduktionsperiod under ledning av en mentor.

— Vi ser en stor risk för att många nya lärare och förskollärare inte kommer att få någon mentor och att det kan dröja år innan de får någon legitimation.

Och inte verkar SKL och lärarfacken vara överens om hur det ska gå till.

Lärarförbundet vill ha en nationell överenskommelse med SKL om villkoren för mentorer och adepter. Men det avvisar SKL bestämt.

— Vi tycker att det är bäst att varje kommun själv bestämmer hur man vill lägga upp arbetet med mentorskap, säger Agneta Jöhnk.

Kan någon bli behörig lärare från den 1 juli 2012? Eller hur lång tid kommer det att ta? Och de som ska vara mentorer har fått behörighet genom Proffice, om de har hunnit med att gallra.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 19 januari 2012 i Jobbet, legitimationen

 

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: