RSS

Släng inte datorer i onödan

17 Jan

Eftersom vi inte har TV just nu, så har radion tagit till heders. I Dagens Eko, tog man idag upp problemet med att det slängs datorer för minste 140 miljoner kronor varje år.

Här i Stockholm finns det ett avtal med Volvo-IT som gör att datorerna i kommunen ska byta ut efter ca 3 år, om jag inte minns fel. Då åker de gamla ut. På samma sätt är det med många andra företag i landet. Och vart tar de gamla datorerna vägen?

– Du kan köpa en bil efter tre år som har slitits men du kan inte köpa en dator som inte har slitits, förutom möjligtvis batteriet efter tre år, säger vd:n Jim Norlander.

Det här stämmer väl inte riktigt. För efter drygt 3 år så kan en hårddisk tänkas gå sönder. Här hemma hos mig har vi väl haft tur, för ännu har inte någon hårddisk gått sönder ännu. (Peppar peppar ta i trä) För den gamla sortens diskar har rörliga delar som slits. Men andra delar klara sig bättre, liksom nyare SDD-diskar.

Men det här slängandet gäller väl även hushållen. Åtminstone till en del, även om det ännu finns många som sitter med en Windows XP-dator från början av 90-talet.

Ubuntu med derivat

Alternativet då? Ni som känner till min blogg sedan tidigare vet säkert vart jag är på väg. På en 5 år gammal dator kan man enkelt installera någon variant av Linux. Det finns många att välja på.

Nu tänker jag inte förslå Ubuntu till en 5 år gammal dator, om någon nu hade trott det. Nej, istället rekommenderar jag Xubuntu, som har Ubuntu i botten men är resurssnålare. Det finns naturligtvis andra alternativ också. Och har man ännu snålare med resurser kan man köra Lubuntu.

Ge den till barnen

Vill man inte själv använda datorn till att surfa, maila, chatta eller skriva på, så kan man ge den till sina barn, om man har några.

Och företagen då? På mitt eget jobb skulle jag skapa ett intranet med Ubuntu datorer. Nätet skulle inte vara kopplat till stadens nät, utan vara helt separat. På vårt intranet skulle även barnen kunna använda datorerna, chatta med andra avdelningar, rita och behandla bilder (GIMP), skriv texter (LibreOffice), lyssan på musik och se på film.

Eller varför inte göra datorn till en mediaserver? Eller ge bort den till någon som behöver en dator. Det finns många alternativ. Så släng inte en 3 till 5 år gammal dator. Återanvänd den!

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 17 januari 2012 i Dator

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: