RSS

Senaste debaclet med lärarlegitimationen

16 Jan

Så var det en ny vända med lärarleget! I alla fall DN, SVT och SvD uppmärksammer det. Det är så att det är Proffice som sköter grovgallringen! Känns det tryggt?

Känns det tryggt att du som är en av de 77.000 som har ansökt så här långt slutligen bedöms under fyra minuter av någon på själva Skolverket?

Skolverket har dock flera gånger betonat att det kan vara komplicerat att avgöra vilken behörighet en lärare ska ha. Lärarutbildningen har förändrats ett flertal gånger genom åren. Examensbevis har utfärdats av ett stort antal lärosäten och dessutom finns fortbildning och tilläggskurser med otydligt innehåll.

– Man undrar ju vem som ansvarar för kvaliteten i beredningen av besluten, säger Lena Marcusson. (DN)

Varför låter man inte någon kontoriskt lägga in alla uppgifter och sedan låta en dator göra grovgallringen? Hade inte det gått lika bra?

Nej, den här ”reformen” var nog inte så genomtänkt! Och de problem som dagis och skola har blir inte lösta med en legitimation. Och ingen vill väl än så länge erkänna att de gjort fel.

Annonser
 
5 kommentarer

Publicerat av på 16 januari 2012 i Diverse

 

5 svar till “Senaste debaclet med lärarlegitimationen

 1. Nemokrati

  17 januari 2012 at 17:00

  För att bedöma den snårskog av lärarutbildningar som finns, och har funnits krävs en hel del kunskaper – det bästa hade väl varit om man tagit hjälp av lärarutbildarna själva, eller kanske ännu hellre låtit lärarna själva fylla i vilken lärarbehörighet de söker om legitimation för – och sen låta det på examensbeviset angivna utfärdande lärosätet bedöma de examensbevis och intyg som läraren skickat in – eller Högskoleverket kanske. Samtidigt är det väl verkligen diskutabelt att med en lag retroaktivt ogiltigförklara redan utfärdade akademiska yrkesexamina. Istället skulle man sett till att skriva in sanktioner i den befintliga lagen så att det blev omöjligt att tillsvidareanställa obehöriga lärare – det hade egetligen räckt. Och t ex återinfört den här regeln, som väl fanns vid anställningar tidigare, som endast finns kvar i statliga myndigheter, där det fanns möjlighet att överklaga beslut om anställning med hänvisning till merit och utbildning, och skollagen, som redan innan stadgade att man inte fick tillsvidareanställa obehöriga lärare.

   
  • Maths

   17 januari 2012 at 17:59

   Det är just den snårskogen som gör det här till en omöjlig uppgift, något man inte kan sätta datorer eller Proffice-folk på att göra. Och var går då gränsen för att vara obehörig?

   Jag hör nu på radio (P1, men har ännu ingen länk) att det i princip är Proffice som fattar alla beslut. Det sägs att det inte finns någon kontroll från Skolverket. Och det finns folk som fått leg för ämnen de inte ens har! Men Skolverket dementerar.

   Nej, det här är bara dåligt!

   Redigering: Radioprogrammet jag nämner ovan är P1 Ekot: Ny kritik mot Skolverkets sätt sköta lärarlegen.

    
 2. Nemokrati

  17 januari 2012 at 19:01

  En lärare som ansökt tilldelades legitimation för 14 ämnen, flera av vilka hon inte hade behörighet för och heller aldrig undervisat i.

   
  • Maths

   17 januari 2012 at 20:56

   Då skulle jag alltså kunna bli idrottslärare. I min utbildning ingick förutom förskollärare även idrottslärare. Jag har aldrig varit i en gympasal, förutom under min praktik. Ska jag på ren djävulskap skicka in en ansökan? 😉

   DN, SVT och Skolverket.

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: