RSS

Vi blir inte intelligentare än så här

21 Dec

Idag har man stora planer. Det räcker inte med att utbilda medborgarna, vi ska klämma fram Nobelpristagare. Och det ska starta redan på dagis. Men hur långt kan vi pressa? Hur intelligenta kan vi bli?

Faktum är att vi nog inte kan bli mer intelligenta än vi är. För att bli det måste vi i så fall offra något annat, enligt forskar vid University of Warwick.

Their conclusions show that you can have too much of a good thing when it comes to mental performance.

The evidence suggests that for every gain in cognitive functions, for example better memory, increased attention or improved intelligence, there is a price to pay elsewhere – meaning a highly-evolved “supermind” is the stuff of science fiction.

Som djurart kan vi alltså inte räkna med så stora förbättringar utan att vi kommer att tappa andra förmågor. Frågan är då hur det kan se ut på en individuell nivå? För ett visst spann finns det.

For instance, among individuals with enhanced cognitive abilities- such as savants, people with photographic memories, and even genetically segregated populations of individuals with above average IQ, these individuals often suffer from related disorders, such as autism, debilitating synaesthesia and neural disorders linked with enhanced brain growth.

[…]

“Or if you drink coffee to make yourself more alert, the trade-off is that it is likely to increase your anxiety levels and lose your fine motor control. There are always trade-offs.

“In other words, there is a ‘sweet spot’ in terms of enhancing our mental abilities – if you go beyond that spot – just like in the fairy-tales – you have to pay the price.”

Så ”geniet” kanske kan ha sina ”brister”, men vara lysande på den typ av intelligens de har utvecklat. Antingen det rör som genetiska förutsättningar eller av att personen har utvecklat ett specialintresse.

Vi som jobbar med småbarn kanske kan hjälpa till att åtminstone låta de barn som inte har de bästa förutsättningarna från start, ändå få den trygghet som behövs för att de inte ska bli dum av stress eller fel ställda krav. Ser man barnet i ett postmodernt ljus, så blir barnet i enlighet med de förutsättningar som miljön ger. Och vissa uppväxtmiljöer gynnar nog inte en allsidig intelligens, utan bara att man bli lite street smart när det gäller att överleva här och nu. Om ens det.

Det här skulle göra att de barn som nu får IG i skolan, kanske kan få sitt G. Eller hur betygsskalan nu är utformad. Att vi skulle jobba för att få fram genier och Nobelpristagare är väl ett lite väl elitistisk mål. Även om tiderna fortfarande är sådana. Det gäller att hinna möta alla barn, inte satsa på tänkta vinnare.

Annonser
 
2 kommentarer

Publicerat av på 21 december 2011 i Jobbet

 

Etiketter: , , ,

2 svar till “Vi blir inte intelligentare än så här

 1. Morrica

  22 december 2011 at 12:55

  Å andra sidan indikerar Flynneffekten (har tyvärr inget med den tjusige tasmaniern att göra) att det snarare är tvärtom – vi blir kollektivt intelligentare. Trots att detta är så osannolikt och svårförklarligt att till och med Flynn själv tvivlar på att det stämmer.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Flynneffekten

   
  • Maths

   22 december 2011 at 17:23

   Hum. Om man då kombinerar de här två resultaten, vad skulle vi då få för svar? Vad är det vi i så fall kollektivt har fått försaka för denna ökade kollektiva intelligens? Och vill vi veta? 😉

    

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: