RSS

Förbereda HP Pavilion G6 för Linux

06 Dec

Som jag skrev här om dagen, så stötte jag på patrull när jag skulle installera Xubuntu 11.10 på min dotters bärbar dator. Datorn är en HP Pavilion G6 och har redan de fyra partitioner som man kan ha på hårddisken. Nu har vi fått in Xubuntu på datorn! Jag tänker här beskriva hur det gick till.

Problemet

Vad vi vill ha är en dator där man kör både Windows 7 och Xubuntu 11.10 (eller något annat Linuxsystem). Det här kallas för dual boot, dubbelstart. Man kan nämligen ha fler än ett operativsystem på sin dator och vid starten välja vilket man vill använda.

Problemet är att datorn redan är upptagen av operativsystemet Windows 7 bestående av en systemdel och en datadel, en återställnings del och en del med verktyg från HP. Sammanlagt 4 delar och då går det inte att krympa någon del för att få plats med ett Linuxsystem. Åtminstone en del måste bort och man kan behöva krympa t ex datadelen för att få ytterligare utrymme att lägga Linux på.

Det man kan göra är att ta bort återställningsdelen. Men då måste man första föra över den på DVD-skivor eller USB-minne. För skulle man ångra sig eller något går fel, då kan man med återställaren få tillbaka systemet i ursprungligt skick.

Vad man behöver

För att kunna skapa återställningsskivor finns det redan ett verktyg i Windows, så det är inga problem. Man kan välja att skriva till DVD-skivor, man det tar en väldigt lång tid. Vi valde att istället köpa ett USB-minne. Det måste ha minst 18GB. Vi hittade bara ett på 32GB och med version 3.0 av USB-standarden. Det borde alltså gå fort och finnas gott om utrymme!

Jag valde också att ladda ner och bränna GParted Live till en CD-skiva. Det är ett verktyg för att formatera och förändra hårddiskar.

HP Recovery Manager

Starta alltså Windows och logga in som administratör. Gör sedan följande.

 1. Stoppa i USB-minnet och låt den laddas.
 2. Klicka på Startknappen och skriv sedan i sökfältet: recovery manager.
 3. Nu öppnas HP Recovery Manager. Titta i kolumnen längst till höger. Där kan man hitta alternativet ”Skapa återställningsskivor”. Klicka på den.
 4. Nu dyker det upp tre alternativ. Markera det för USB och välj att återställa dit.
 5. Den här processen har tre delar: förbereda, kopiera och kontrollera. För oss tog det ca 25 minuter, vilket inte är så illa.
 6. När det är klart kan du i HP Recovery Manager välja att ta bort återställningspartitionen.
 7. Till sist går det även att ta bort själva HP Tool, som bara behövs när du skapar återställningen.

Du kan nu stänga HP Recovery Manager och även slå av datorn.

Ändra i BIOS

För att kunna installera Xubuntu måste vi även se till att datorn kan startas från en CD-skiva eller USB-minne. Det gör den inte som standard. Vi behöver då gå in i datorns BIOS och göra lämpliga ändringar.

 1. Starta datorn.
 2. Nu gäller det vid exakt tidpunkt trycka på tangenten F1. Det visas under en väldigt kort stund, så det gäller att träffa rätt.
 3. Med piltangenterna går man till Boot.
 4. Välj Boot Order och tryck Enter.
 5. Välj startordning.
 6. Tryck F10 och välj Save changes and exit.

Läs mer på ehow.com och hp.com.

Krympa datapartitionen

Det går också att få mer plats för Xubuntu genom att krympa den del som Windows använder för att lagra användarnas data. Eftersom datorn är ny, så behövde inte vi göra något extra, men om man har använt den en tid kan man behöva defragmentera den partitionen först.

Nu stoppar man i CD-skivan med GParted Live och startar om datorn. Det finns vid start en del inställningar man behöver göra, men så ska man befinna sig vid skrivbordet. Programmet för att manipulera hårddisken ska starta automatiskt.

Jag kan inte här gå in på hur man exakt gör. Det får bli ett annat inlägg. Men det man ska göra är att alltså krympa datadelen med så mycket utrymme man vill ha loss. Vi satsade på 200GB.

När man sedan är klar, stänger man av datorn. Det kan nu vara bra att starta den igen (utan någon CD-skiva i) för att se om Windows fortfarande startar.

Klart för Xubuntu

Nu ska alltså datorn vara klar för att även ha Xubuntu eller något annat Linuxsystem på sig. Jag ska inte här gå in på hur man gör för att installera Xubuntu, men det är ganska enkelt. Det som är svårt är när man ska partitionera hårddisken.

Man får då upp den så kallade partitionstabellen, där man kan se vilka delar som finns på hårddisken. Här väljer man ”Guidad – använd största oavbrutna lediga utrymme”. Det är det utrymmet vi har jobbat för att åstadkomma tidigare.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 06 december 2011 i Dator

 

Etiketter: , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d bloggare gillar detta: