RSS

Alternativ till Powerpoint

05 Dec

På Lärarnas Nyheter får man tips om sin presentation i Powerpoint. De tipsen gäller naturligtvis även de alternativ till Powerpoint som man visar på.

De alternativ man listar är Apple Keynote (om man har en Mac-dator vill säga och det kostar), Google Docs Presentations (reklamfinansierat och kan bara användas om man är uppkopplad, antar jag), Prezi (kostar en del pengar), Zoho Show (är gratis men bara för privat bruk, så hur är det som lärare i skolan?) och Sliderocket (pröva gratis, men sedan kostar det).

Förutom Google Docs, som är reklamfinansierat, så kostar allt pengar. Några kan man pröva, men sedan är det bara att betala. Är det ett alternativ till det dyra Microsoft Powerpoint? Knappast!

Fritt och gratis

Vad man glömde var OpenOffice Presentation, som är ett tungt alternativ och som följer med kontorspaket OpenOffice. Man kan även få programmet som LibreOffice Presentation, som finns i LibreOffice. Båda är fri programvara och gratis. De finns både många olika operativsystem, bland andra olika Linuxvarianter och Windows.

Och som sagt: de andra alternativen kostar!

För oss som kör en Linuxvariant finns även andra program. Akkana Peck har skrivit ihop en liten lista på program. Ett som inte finns med är Ease. Den har inte så många funktioner som de andra men är ett enkelt alternativ. Även här talar vi fritt och gratis.

PDF-alternativet

Det går också att köra PDF-filer som presentationer. Det innebär att man kan skapa sin presentation i någon ordbehandlare eller annat program som kan spara filen som en PDF. Det här fungerar i LibreOffice, OpenOffice liksom i senare versioner av Word. Sedan öppnar man sin fil i Adobe Reader, Evince eller motsvarande och kör sin presentation. Då har man inget behov av Powerpoint alls!

Glöm bara inte att ställa om hur programmet visar filen, så att det står i presentationsläge.

Lite mer avancerat blir det om man kan lite LaTeX. För då finns det även en klass som heter Beamer för att skapa presentationer. Resultatet blir en PDF-fil som man kör på samma sätt som andra PDF-filer. Det här är teknologernas alternativ. Många av dem kan LaTeX redan och behöver bara bygga ut sina kunskaper. Andra har en längre inlärningskurva. Men det är fritt och gratis!

Presentera i webbläsaren

Ännu ett alternativ är att skapa sin presentationer för webbläsaren. Har du tillgång till en webbserver, kan du pröva Slidifier. Då kan du köra din presentation från vilken dator med internetanslutning som helst.

Grejen är alltså att du behöver en webbserver som du kan komma åt från internet. Har du möjlighet att köra en i ditt hemmanätverk, kan du enkelt göra den tillgänglig om du öppnar upp din router lite.

Först måste du dock ladda ner programmet från GitHub, packa upp det, lägga det i dokumentroten på webbservern, skapa en databas och redigera en textfil. Men sedan är det bara att köra.

Att skapa själva presentationen är inte så svårt. Man behöver bara lära sig ett relativt enkelt markeringsspråk. Vill du pröva på, så finns det möjlighet att göra det i en sandlåda på programmets hemsida. Du kan också läsa om Slidifier på Linux Magazine.

Nörd-alternativet

Och är man riktigt nördig, då finns det även ett presentationsprogram för terminalen i Linux, TPP. Också fritt och gratis. Man kan göra nästan allt i terminalen på ett Linuxsystem. Så nog finns det alternativ.

Sedan är det bara att börja tillämpa råden i Lärarnas Nyheter och bli en hejare på prestentationer!

Uppdatering 120131
Jag lade till lite om Slidifier.

Annonser
 
Lämna en kommentar

Publicerat av på 05 december 2011 i Dator, OpenOffice

 

Etiketter: , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

 
%d bloggare gillar detta: